Duple funkcije do sledećih izbora

Oko 1300 funkcionera u Srbiji koji zauzimaju dve, a neki čak i pet funkcija, po svemu sudeći moći će da u njima ostanu do narednih izbora.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2011.

19:08

Default images

Ustavni sud još nije u Službenom glasniku objavio odluku da funkcioneri nemaju pravo na više funkcija, a od objavljivanja postupci bi trajali po još najmanje četiri meseca.

Problem dvostrukih funkcija traje od aprila, kada su pojedini gradonačelnici poput čelnika Kragujevca i Jagodine zatražili od Ustavnog suda pojašnjenje. Ovaj sud odlučio da privremeno dozvoli duple funkcije.

"Ja sam u isto vreme i gradonačelnik, što je javna funkcija, i poslanik, što je takođe javna funkcija. Kako to može da bude korupcija? Lično niti mogu niti želim da od toga imam koristi, ali koristi može da ima grad. Pozivam ljude iz Agencije da mi objasne otkud je to korupcija, naročito posle mišljenja ministarstva pravde", kaže gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

U Agenciji za borbu protiv korupcije ističu da Ustavni sud hitno odlučuje kada je reč o zahtevima političara, a da odlaže objavljivanje odluke o zahetvu Agencije da se zabrane dvostruke funkcije. "Ustavni sud je vrlo brzo doneo tu odluku, ali zato kada im se Agencija obratila posle izmena zakona, to traje neizmerno dugo. Ustavni sud Srbije je odlučio da se čeka dugo, što je neprihvatljivo", kaže Zlatko Minić iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Ustavni sud je odluku o neustavnosti dvostrukih funkcija doneo početkom jula. Međutim, iako je istekao rok od 30 dana za objavljivanje u Službenom glasniku, u sudu kažu da je reč o okvirnom roku. U sudu za B92 tvrde da se radi konačni tekst odluke u skladu sa tekstom odluke.

Većina političara koji imaju više funkcija odlučila je da fotelje čuva do poslednjeg daha. Međutim ima i pozitivnih primera da su političari poštovali stav suda umesto da se kriju iza forme. Prvi među onima koji su podneli ostavku na mesto poslanika u Skupštini Vojvodine je gradonačelnik Inđije Goran Ješić. On kaže da će slično postupiti i svi ostali funkcioneri iz Demokratske stranke u pokrajini.

"Moje kolege čekaju da se objavi u Službenom glasniku i svi do jednog vojvođanskog poslanika će podneti ostavke. Gospodin Filipović i ja smo to uradili odmah, jer ne nmislim da nešto treba da se objavi u Službenom glasniku, ako se USS oglasio. Mi tako moramo da postupimo kao političari, ako očekujemo da građani poštuju zakone, ne možemo mi da ih kršimo", kaže Goran Ješić, gradonačelnik Inđije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: