Stefanović: Sporazum nije idealan

Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović kaže da je postignut privremen sporazum i poziva Srbe da uklone barikade. Meštani Rudara: Barikade ostaju.

Izvor: Tanjug

Petak, 05.08.2011.

20:55

Default images

"Sporazum nije idealan, razgovarali smo u lošim okolnostima, naša reakcija je sprečila kosovskog premijera Tačija da sprovede u delo ono što je naumio", kaže Stefanović.

On je precizirao da će vozila do tri i po tone moći slobodno da prolaze, dok teretna vozila preko tri i po tone za ulazak na Kosovo moraju posedovati odgovarajući sertifikat Crvenog krsta.

On je precizirao da je dogovor u vezi sa prelazima Brnjak i Jarinje i da predviđa da tamo nema albanskih carinika, nema ROSU specijalaca i nema simbola takozvane države Kosova.

"Na prelazu Brnjak biće policajci kosovske policije iz Zubinog Potoka, 28 Srba i trojica Albanaca", rekao je Stefanović.

Nema takozvane kosovske carine na ovom prelazu, dogovor koji je postignut je privremenog karaktera i ima pune međunarodne garancije, a na snazi je do 15. septembra, objasnio je on.

"Sigurno je da je sporazum sa manjkavostima, ali on obezbeđuje mir, rekao je Stefanović, koji je zatražio od okupljenih građana da budu složni i podrže državu.
(Tanjug)
"Onaj ko prekrši sporazum, odgovoran je za posledice. Ovim sporazumom dali smo šansu dogovoru i stablilizaciji na terenu", zaključio je Stefanović.

Stefanović je pozvao građane da stanu iza sporazuma, iza kojeg je stala država Srbija. On je kazao da "međunarodna zajednica želi da ovo pitanje zamrzne tako kako jeste".

"Ovo je najteži dan od kako traje kriza, jer se prelama šta će biti sutra", smatra Stefanović.

Za privremeni dogovor dobijene najčvršće međunarodne garancije da neće biti kršen, rekao je Stefanović.

On je naveo da dogovor predviđa da se uklone barikade, o čemu, kako je rekao, treba da odluče skupštine opština severnog Kosova, uz opasku da niko neće moći opštinama da nametne odluku, već će o tome same odlučivati.

"Sporazum koji smo postigli podržala je Vlada Srbije i predsednik Republike Boris Tadić. Mirnim putem možemo braniti legitimne interese", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović na barikadi okupljenim Srbima u mestu Rudare.

On je pozvao građane da podrže sporazum postignut sa Bilerom. Meštani Rudara koji drže barikade odbili su da ih sklone i najavila da će sutra da održe sednicu skupštine srpskih opština na severu Kosova. Kfor je pozdravio sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: