Odbornici hoće sastanak sa Tadićem

Odbornici četiri opštine sa severa Kosova zatražili su sastanak kod predsednika Srbije da bi razgovarali o rešavanju problema u toj pokrajini.

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.08.2011.

17:21

Default images

Oni su ponovili da su spremni na čvrstu saradnju s predstavnicima Beograda kako bi se kriza na severu Kosova rešila.

Odbornici Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Kosovske Mitrovice zatražili su od predsednika Srbije Borisa Tadića da primi njihovu delegaciju od 15 članova, kako bi razgovarali o "najvažnijim pitanjima" vezanim za rešavanje problema nastalih nakon odluke Prištine da preuzme prelaze Brnjak i Jarinje.

Odbornici su pozvali sve Srbe da napuste Vladu i Skupštinu Kosova i tako prestanu da daju podršku vladi Hašima Tačija.

Oni su takođe zatražili i veće angažovanje UNMIK-a u rešavanju krize na severu.

Ocenili su da je "odlučan i jedinstven otpor naroda i opština sa severa Kosova i Metohije odgovor na otvorene pokušaje Prištine i njihovih sponzora da otmu sever i nasilno ga pripoje kvazi državi Kosovo".

Na sednici održanoj u Zvečanu, odbornici su podržali zahteve Beograda da se stanje na prelazima Brnjak i Jarinje vrati na ono pre 25. jula, kada je Priština odlučila da preuzme te prelaze, kao i ostale mere za hitnu i trajnu normalizaciju stanja na severu Pokrajine.

Odbornici su naveli da su saglasni sa stavovima iz deklaracije Skupštine Srbije da su, kako navode, za nastavak krize na severu krive "samovoljne privremene vlasti iz Prištine i pristrasna podrška pojedinih zemalja njihovim nasilinim akcijama".

Prema njihovoj oceni, Euleks i Kfor nisu delovali u skladu sa mandatom.

Takođe, naveli su da će krizni štab svakodnevno pratiti stanje i u skladu sa njim preduzimati potrebne korake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: