Jarinje i Brnjak otvoreni za kola

Oko 21.30 otvoren i prelaz Jarinje. Prethodno je prelaz Brnjak kod Zubinog Potoka otvoren pošto je taj punkt posetio komandant Kfora Erhard Biler.

Izvor: Beta

Nedelja, 31.07.2011.

19:34

Default images

Saobraćaj je na oba administrativna prelaza otvoren samo za putničke automobile i autobuse, ali još nema prometa robe.

Kamioni i vozila koja prevoze robu i Srbije i dalje ne smeju da pređu ova dva prelaza. Kontrolu saobraćaja na prelazu Brnjak vrše pripadnici francuskog i marokanskog Kfora, pogranični i lokalni policajci Kosovske policije.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je da je otvaranje prelaza Jarinje dobar potez međunarodne zajednice.

On je, međutim, naveo da to ne znači da Srbi "treba da se uspavaju" i odustanu od barikada na putevima, jer još nisu ispunjeni zahtevi Srbije da se na prelazima Jarinje i Brnjak nalaze samo pripadnici Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti.

Srbi na severu Kosova očekuju dolazak ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića i šefa pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislava Stefanovića, koji će nastaviti razgovore o situaciji na severu Kosova.

Reporter Bete javlja da su sa prelaza Jarinje, pre otvaranja oko 21.30, uklonjene metalne barikade i bodljikava žica sa tog punkta, a potom je prošlo oko 20 "hamera" sa američkim vojnicima koji su otišli u bazu iznad prelaza Jarinje.

Prethodno je oko 18h otvoren prelaz Brnjak. Na samom prelazu pojačano je prisustvo vojnika Kfora.
Jarinje (Beta)
Administrativni prelaz Brnjak otvoren je danas za putnički saobraćaj, pošto se u opštini Zubin Potok poboljšalo bezbednosno stanje, rekao je portparol Kfora Hans Diter Vihter.

"Kao što smo najavili, otvorili smo prelaz Brnjak za civilni putnički saobraćaj“, precizirao je on. Prema njegovim rečima, propuštaju se putnička vozila i autobusi, dok je prelaz i dalje zatvoren za teretni saobraćaj.

Vihter je ukazao na to da pripadnici Kfora proveravaju identitet putnika, kao i vozila, kako bi se uverili da se u njima ne švercuje oružje.

"Prelazi Jarinje i Brnjak su bili zatvoreni zbog bezbednosnih razloga. Pošto se poboljšalo bezbednosno stanje u Zubinom Potoku, bilo je moguće ponovo otvoriti prelaz Brnjak“, naglasio je on.

Dačić: Otvaranje prelaza je dobar znak

Ministar Ivica Dačić ocenio je da je otvaranje prelaza Brnjak i Jarinje za putničke automobile i autobuse najava da su mogući dogovor i rešenje za problematičnu situaciju na severu Kosova.

"Dobra je vest da je su ti administrativni prelazi otvoreni barem za putnički saobraćaj", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao na to da "Srbija ima mogućnost da odgovori istom merom, odnosno da zatvori za prolazak sve druge administrativne prelaze prema Kosovu, naročito tamo gde pripadnici albanskog naroda imaju interesa da ti prelazi rade".

On je, međutim, naglasio da "Srbija ne želi da povlači bilo kakve jednostrane poteze, bez obzira da li su oni izazvani od strane Prištine, jer smatra da problem treba rešiti mirnim putem".

Prema njegovim rečima, otvaranje prelaza Brnjak i Jarinje je odluka koja bi mogla da prethodi postizanju još nekog, makar privremenog rešenja da bi se situacija vratila u stanje pre blokade, istakavši da se mora uložiti napor kako bi se izbegla svaka vrsta sukoba s Kforom i Euleksom.

"To su predstavnici međunarodne zajednice koja, iako je pokazala pristrasnost, ipak predstavlja realnost na Kosovu", rekao je on i dodao da takođe, "treba uložiti napore da se sačuvaju i zaštite svi legitimni interesi Srba kako bi se nastavio dijalog u cilju kompromisnog rešenja".

Srpski ministar je naveo da je problem što i dalje roba iz Srbije ne može slobodno da ide na Kosovo i ukazao na to da "srpski narod nije podložan "pi-arovskoj, odnosno marketinškoj obradi tema."

"Da se to dešava nekom drugom narodu sa prostora Balkana, mislim da bi to bile vesti o humanitarnoj katastrofi", objasnio je Dačić istakavši da je reč o realnom problemu na koji se mora ukazati jer ima direktne posledice na stanovništvo. Ranije je povodom otvaranja prelaza Brnjak državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio da je delimično otvaranje prelaza dobar znak, koji pokazuje da Kfor shvata ozbiljnost situacije.

"Taj potez mogao bi da znači vraćanje Kfora u okvire mandata proisteklog iz rezolucije 12.44 SB UN", rekao je Ivanović .

On smatra da Kfor ovakvim potezima može da stvori stabilnu bezbednosnu situaciju i povoljnu klimu za politički dijalog.

"Kfor ne treba da bude pristrasan, jer samo kao takav može biti ozbiljan faktor za održavanje mira na ovim prostorima", rekao je Ivanović.

Kfor je u petak zatvorio prelaze Brnjak i Jarinje, nakon incidenata na severu Kosova, odnosno nakon što je grupa huligana zapalila punkt Jarinje.

Kosovske vlasti su u ponedeljak poslale Specijalne jedince kosovske policije ROSU da preuzmu administrativne prelaze Brenjak i Jarinje, što je izazvalo nezadovoljstvo i tenzije na severu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: