Dačić: Krivi albanski separatisti

Ministar Ivica Dačić kaže da za situaciju na Kosovu nije kriva sadašnja, niti neka od prethodnih vlada Srbije, već albanski separatizam.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.07.2011.

10:44

Default images

Dačić je u Skupštini rekao da je problem Srba i Albanaca postojao u svim sistemima.

On je naveo da je još 1968. godine tražena Kosovo republika i da su u istoriji retki primeri zajedničkog života Srba i Albanaca.

"Bio sam i vlast i opozicija. Podržavao sam vladu Vojislava Koštunice, ali nikad nisam rekao da je vlada Srbije kriva za situaciju na Kosovu. Kriv je albanski separatizam. Vlada može samo bolje ili slabije da nađe izlaz", dodao je lider socijalista.

Predsednik SPS je pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića da kaže šta su mu obećali predstavnici međunarodne zajednice i Evropske unije, odnosno da li su mu kada je prihvatana misija EU na Kosovu obećali da neće biti promene realnosti na terenu.

"Evo, predsednik je tu, neka odgovori", rekao je Dačić obraćajući se Tadiću.
Foto: Tanjug
"Iza leđa Srbije i srpskog naroda, koji je iskreno opredeljen za dijalog, jačaju snage koje stvaraju nezavisnu državu Kosovo", rekao je Dačić više puta ponavljajući da za takvu politiku prema Srbiji i prema Kosovu nije odgovorna nijedna srpska vlada, već albanski separatizam, koji uživa podršku nekih iz međunarodne zajednice.

On se osvrnuo i na izlaganje poslanika grupe Za evropsku Srbiju Dragoljuba Mićunovića, koji je govorio o zajedničkom životu Srba i Albanaca.
"Moram da kažem profesoru Mićunoviću da su to retki primeri, zato što je njihov (Albanaca ) cilj bio samo jedan - nezavisno Kosovo.

"Cilj im je da u narednih nekoliko decenija to postane velika Albanija ili veliko Kosovo", naveo je Dačić.

Govoreći o ponašanju KFOR-a i Euleksa na Kosovu on je rekao: "Da li je Kfor bio pristrasan? Da li je Euleks bio pristrasan. Jeste. Oni to rade iza leđa Srbije. To je realnost".

Prema njegovim rečima, kada je reč o EU "sve ovo što se sada radi jeste s ciljem da se od Srbije izvuče što više ustupaka po pitanju Kosova pre dobijanja statusa kandidata".

"Treba da izbegnemo sukob sa KFOR-a i Euleksom, sa onim ko je jači od nas i da zaštitimo Srbe na Kosovu. Svaka druga alternativa nije u interesu Srbije i Srba na Kosovu", zaključio je Dačić. Skupština Srbije usvojila je juče Deklaraciju o Kosovu. Rasprava u parlamentu je trajala više od 10 sati.

Deklaraciju o Kosovu i Metohiji se osuđuje svako nasilje i poziva na mirno rešavanje kirze nastale nakon poteza Prištine i slanja specijalne jedinice ROSU na sever Kosova, da preuzmu prelaze Jarinje i Brnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: