Usvojena Deklaracija o Kosovu

Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o Kosovu. Za je bilo 181, protiv poslanici DSS, LDP-a kao i Riza Halimi. 4 poslanika SVM bila uzdržana.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2011.

01:11

Default images

Rasprava u parlamentu je trajala više od 10 sati. Poslanici su prihvatili jedan amandman koji je podnela Demokratska stranka Srbije. Nije prihvaćeno više amandmana SRS.

Deklaraciju o Kosovu i Metohiji se osuđuje svako nasilje i poziva na mirno rešavanje kirze nastale nakon poteza Prištine i slanja specijalne jedinice ROSU na sever Kosova, da preuzmu prelaze Jarinje i Brnjak.

Pre samog glasanja poslanicima se obratio predsednik Srbije Boris Tadić.

Za Deklaraciju su glasali poslanici vladajuće većine kao i opozicione Srpska napredna stranka, Nova Srbija i Srpska radikalna Stranka.

Jedini albanski polsanik u Skupštini Srbije ranije je najavio da će glasati protiv Deklaracije.

Savez vojvođanskih Mađara, koji je deo vladajuće koalicije, je bio uzdržan.

U sali je bilo 207 poslanika.
Premijer Mirko Cvetkoviæ se obraæa poslanicima (Beta)
Poslanici Demokratske stranke Srbije kao i poslanici Liberalno demokratske partije nisu glasali. Protiv deklaracije bio je, kako je to ranije i najavio, poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi.

U predloženoj deklaraciji osudjuje se svako nasilje na Kosovu i Metohiji poziva na mirno rešenje krize nastale jednostranim aktom Prištine i na nastavak dijaloga.

Predstavnici vlade poručili su na sednici Skupštine Srbije o Kosovu da je za krizu u pokrajini odgovorna vlast u Prištini i da je Srbija spremna za mirno rešenje, dok su opozicione stranke tražile od vlasti da saopšti jasne mere za rešenje problema.

Sednici su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i većina ministara.

Sednicu je sa galerije pratilo i nekoliko ambasadora.

Srbi sa Kosova očekivali jasniju poruku

Srbi sa KiM ocenili su da usvajanje Deklaracije veoma značajno i očekuju da će to doneti konkretne rezultate na terenu.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković kaže da je usvajanje Deklaracije značajan korak i osnov za dalje mere koje vlada Srbije treba da preduzme.

"Deklaracija je platforma na osnovu koje treba da se sačini kompletan plan oko preduzimanja daljih mera od strane vlade na ovim prostorima", rekao je Nedeljković.

Predsednik opštine Zubin Putok Slaviša Ristić se nada da će Deklaracija koja je usvojena u Skupštini Srbije dati konkretne rezultate.

"Srbi sa Kosova i Metohije očekivali su jasniju i precizniju poruku, ali hoću da verujem da će Srbija stati iza nas"; rekao je on.

Ristić je dodao je potrebno jedinstvo srppskog naroda ne samo na Kosovu nego i centralnoj Srbiji zbog situacije u kojoj su se našli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: