"Biler obmanjuje Srbe"

Predsednik SO Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao da će tražiti prekid pregovora sa KFOR-om ako današnja runda bude neuspešna.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

11:22

Default images

On je najavio da će od ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića i šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića biti zatraženo da prekinu pregovore.

"Za danas u 12 sati zakazani su razgovori sa komandantom KFOR-a. Ako oni ne urode plodom, insistiraćemo da Stefanović i Bogdanović prekinu pregovore i da se više ne pregovara sa KFOR-om“, rekao je on.

"Nema smisla, četiri dana se pregovara i sve što se dogovori se ne ispunjava. Čim se sastanak završi, general Biler odradi suprotno od dogovora. Mi smo sve dogovore ispoštovali“, kazao je Pantić za RTV "Kis".

Pantić je podsetio da su, kada je dogovoreno da se stanje vrati na ono pre jednostranih poteza, Srbi uklonili barikade, a KFOR je, umesto da povuče kosovske carinike, doveo pojačanja.

Prema njegovim rečima, Biler je Srbe obmanuo u nekoliko navrata.

"Ukoliko ne bude postignut dogovor, mi zahtevamo prekid razgovora, odnosno bilo kakvog kontakta sa komandatom Kfora. Ogradićemo se od njihovih postupaka i pozvati narod da slušaju svoja lokalna rukovodstva“, rekao je Pantić.

On je pozvao građane da ostanu mirni, da ne podležu i ne nasedaju na psihološko-propagandne trikove koje koriste tajne službe, te da slušaju saopštenja i izjave svojih lokalnih političara koji čine sve da bezbednost građana bude kao i do sada.

Pantić je naveo da razloga za paniku nema i da samo upornom borbom i istrajnošću Srbi mogu da ostvare svoje ciljeve.

Sinoć je Pantić izjavio da Stefanović mora da pozove Beograd i da dobije instrukcije šta će dalje da rade.

Poziv Mitrovčanima da dođu na barikade

Pantić je pozvao građane Kosovske Mitrovice da se pridruže građanima na barikadama u Rudarima.

On je kazao da je odlučeno da se barikade održe u Zupči i Jarinju 24 sata, te preneo da su građani i pored kiše noć proveli na barikadama.

Kada je reč o stanju na prelazima, Pantić je objasnio da je na prelazu Jarinje prisutan samo Kfor, dok je na Brnjaku, pored Kfora, i pogranična policija i carina Kosova, čiji pripadnici ne obavljaju dužnost, već borave samo u kućici Euleksa, što je neprihvatljivo.

"Nećemo se povući sa barikada sve dok komandant Kfora ne izmeni odluku koju je donela vlada Kosova", poručio je Pantić.

Na administrativnim prelazima, kako je naveo, prelazi se slobodno, ali su zadržavanja duža nego ranije jer vojnici KFOR-a vrše detaljnu kontrolu putnika i vozila zbog sumnje da švercuju oružje.

Prema njegovim rečima, to je vršenje pritiska i maltretiranje srpskog naroda. "To ćemo reći i zahtevati od generala Bilera da vojnici Kfora ne maltretiraju Srbe prilikom prelaska", najavio je Pantić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: