KFOR kontroliše prelaze

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak na severu Kosova od protekle noći su pod kontrolom Kfora. Preko Jarinja samo u automobilu na sopstvenu odgovornost.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2011.

07:04

Default images

Kfor je nastavio da razmešta trupe na severu, pošto je preuzeo kontrolu nad punktovima Brnjak i Jarinje.

Kfor je zatvorio administrativni punkt Jarinje, jer zbog oštećenja predstavlja bezbednosni rizik, s tim da mali privatni automobili mogu da pređu na sopstvenu odgovornost.

"Kfor nastavlja da razmešta trupe svuda na severu, u cilju očuvanja bezbednog okruženja i slobode kretanja. Slobodu kretanja moraju da poštuju svi civili na Kosovu, naročito na severu. Jučerašnji kriminalni i nasilni napad, paljevina i pucnjava, biće istraženi", navodi Kfor.

"Infrastruktura je teško oštećena i mogla bi da se sruši. Postoji veliki rizik za ljude što se tiče bezbednosti. Mala privatna auta mogu da pređu granicu na svoju odgovornost. Proveravaće ih Kfor u potrazi za oružjem i drugom zabranjenom robom. Kamionima nije dozvoljen prolaz. Na Kapiji 31 u Brnjaku kontrole su takođe veoma stroge iz bezbednosnih razloga", navodi se.

Komandant Kfora, general Erhard Biler, zahvalio je građanima Kosova iz svih regiona, jer je "velika većina bila mirna, smirena i disciplinovana".

Razgovori predstavnika Vlade Srbije i Bilera danas se nastavljaju kako bi se došlo do trajnog rešenja krize nastale posle pokušaja specijalnih snaga Kosovske policije da zaposednu te prelaze.

Prema sinoćnjem dogovoru komandanta Kfora Erharda Bilera i predstavnika Vlade Srbije Borka Stefanovića i Gorana Bogdanovića, od jutros na administrativnom prelazu Jarinje nema pripadnika Kosovske policijske službe, bilo koje nacionalnosti, već su na tom prelazu stacionirani američki vojnici iz sastava Kfora.

Situacija na drugom prelazu Brnjak je nešto drugačija, odnosno pored pripadnika Kfora, primetno je pojačano prisustvo pripadnika KPS-a.

Ispred prelaza Jarinje je u ranim jutarnjim satima bilo znatno manje ljudi nego proteklih dana, ali se u poslednjih sat vremena lokalni Srbi polako opet okupljaju kako bi se na licu mesta uverili da li je Kfor poštovao dogovor koji je sinoć postignut.

Takođe, lokalni i Srbi su treću noć zaredom bili okupljeni na više mesta na putevima koji od severnog dela Kosovske Mitrovice vode ka Jarinju i Brnjaku.

Stefanović: Pregovori se nastavljaju

Stacioniranje pripadnika Kfora na prelazima je u kontaktu predstavnika vlasti Srbije i generala Bilera dogovoreno kao prelazno rešenje nakon što je u sredu uveče grupa maskiranih osoba Molotovljevim koktelima zapalila objekte na Jarinju, što je naišlo na osudu Beograda i Brisela.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je sinoć, pošto je dogovoreno da kontrolu nad prelazima do daljeg preuzme Kfor, rekao da će kontakti sa Bilerom, koji je prethodna tri dana posredovao između Beograda i Prištine, biti nastavljeni kako bi se situacija vratila na stanje koje je postojalo pre izbijanja krize.

"Uprkos vrlo nepovoljnoj situaciji u koju su nas doveli ekstremisti paljenjem Jarinja, dobili smo čvrste garancije da nikakvih upada specijalnih jedinica kosovske policije neće biti i da neće biti pokušaja dovođenja albanskih službenika na administrativni prelaz", izjavio je Stefanović.

Još nije utvrđeno ko stoji iza vandalskog napada na Jarinje, a vlasti Srbije su na najeksplicitniji način odbacile optužbe Prištine da je taj incident inspirisan iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: