Ivanović: Rešenje u rukama KFOR-a

Sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da je ključ za smirivanje situacije na severu Kosova u rukama KFOR-a, koji treba da zauzme glavne pozicije.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2011.

20:37

Default images

Oliver Ivanović je, gostujući u Vestima B92, rekao da će incident izjednačiti uzrok i reakciju, pa će za međunarodnu zajednicu sve postati nasilje sa obe strane.

"Ovo je apsolutno pogrešan način da se iskaže mišljenje, kao 17. marta 2004, govorilo se jednako o spaljivanju 35 crkava na Kosovu i džamije u Beogradu", rekao je on.

"Predstavnici lokalne samouprave nisu mogli da preduprede ekstremiste da reaguju. Ti ljudi su delimično opstali i zahvaljujući svom mentalitetu, kada se vrlo brzo organizuju na primer na mostu u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Ivanović na B92.

On je danas ranije rekao i da je ključ za smirivanje situacije na severu u rukama Kfora, koji treba da zauzme glavne pozicije i ne dozvoli specijalnim jedinicama Kosovske policije da dođu u taj deo pokrajine.

Ivanović je ocenio da neodlučnost Kfora i nesigurnost koja zbog toga nastaje navodi narod na samoorganizovanje.

Prema njegovim rečima, Kfor mora da zauzme sve ključne pozicije, a ako to ne uradi, ostaje mogućnost da na sever upadnu specijane jedinice kosovske policje - ROSU ili Albanci, što bi stvorilo veliku napetost.

"Pozivam Bilera da zauzme sve ključne tačke, da kontroliše red i zabrani približavanje specijanih jedinica kosovske policije, ili bilo kakve albanske jedinice na sever, jer će Srbi samo tako biti mirni i sigurni", kazao je on.

Ivanović kaže da je incident na administrativnom prelazu Jarinje "očekivana stvar, jer Srbi nisu narod koji će dozvoliti da ih neko ponižava i omalovažava"

"Svako ko poznaje mentalitet ovog naroda zna da Srbi neće dozvoliti da ih neko ponižava i omalovažava i da neće dozvoliti jednostrane poteze Prištine", kazao je Ivanović.

On je dodao da nakon poslednjih događaja očekuje ostavku kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija.

Desetine maskiranih ekstremista zapalile su oko 19 sati prelaz Jarinje na severu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: