Tadić: Srbija neće ratovati

Predsednik Srbije Boris Tadić apelovao na prisebnost svih povodom akcije specijalnih snaga KPS-a na administrativnoj liniji i poručio da Srbija neće ratovati.

Izvor: Beta

Utorak, 26.07.2011.

17:20

Default images

On je rekao da probleme treba rešiti diplomatskim putem.

Tadić je rekao da je akcija Prištine sprovedena sa ciljem da se ovlada severom Kosova, upozorivši da svi oni iz međunarodne zajednice, koji eventualno ohrabruju vlasti u Prištini da krene u takve akcije, čine katastrofalnu grešku i uvode ovaj deo Evrope u nesagledive rizike.

Predsednik Srbije je rekao da bilo kakav unilateralizam preti da potpuno uruši proces dijaloga Beograda i Prištine.

Tadić je u Pragu novinarima rekao da je danas o tome razgovarao sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton i preneo joj da ovakve akcije prete da mirovni proces dovedu do kraja i pre nego što on da opipljive rezultate.

"Dobio sam uveravanja da će EU i Brisel pristupati u skladu sa svim prethodnim standardima, statusno neutralno, tragajući za rešenjem tokom dijaloga. Očekujem i da se administracija SAD na isti takav način vlada. Verujem da oko toga nema dileme, ali je moguće da neki ljudi iz administracije SAD ohrabruju Prištinu na ovakve poteze", rekao je predsednik Srbije.

Celu noć od kad je počela jednostrana akcija ROSU, koja je instruirana od strane nadležnih iz Prištine da zauzme administrativne prelaze i kontrolne carinske punktove, institucije Srbije su reagovale i radile na smirivanju situacije, rekao je Tadić.

On je upozorio da akcija Prištine predstavlja pretnju da se mirovni proceš uruši i pre nego što je dao rezultate.

"Srbija je sa svoje strane voljna da učestvuje u dijalogu i mirovnom procesu, jer samo to može da dovede do rešenja, ali ovakve akcije ne dovode do rešenja", ocenio je predsednik Srbije.

On je kazao i da u Srbiji ima političkih stranaka koje smatraju da sada treba ulaziti u konflikte i otvarati nove ratove i nasilja.

"Ubeđen sam da većina građana Srbije ne podržava takvu politiku", rekao je Tadić.

"Upravo obrnuto, treba i dalje učestvovati u dijalogu i doprinositi miru. Najteže je izboriti se za mir, a najlakše je srljati ponovo u rat i nasilje", istakao je predsednik Srbije.

On je kazao i da se ne sme ponovo upadati u zamku u koju su narod i država upadali devedesetih godina.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović je okupljenim Srbima na prelazu Jarinje, danas ranije pre nego što je postignut dogovor o rešavanju situacije nastale nakon pokušaja kosovskih specijalaca da zauzmu prelaze na severu Kosova, preneo pozdrave srpskog predsednika Borisa Tadića, koji je građane zamolio da ni na koji način ne isprovociraju pripadnike međunarodnih snaga.

Kod prelaza Brnjak oko 15 sati izbio je incident između kosovskih specijalaca i lokalnih Srba. Za sada se ne zna tačan broj povređenih, ali se pretpostavlja da ih ima na obe strane.

Đelić: Sada se vidi ko nastupa evropski, a ko ne

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da način na koji je Srbija reagovala na embargo i pokušaj promene situacije na administrativnom prelazu na severu Kosova pokazuje ko stvarno zastupa u regionu evropske vrednosti i takav stav će biti prepoznat.

Činjenica da dolazi do povlačenja specijalnih jedinica kosovske policije sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak i da se radi na tome da se situacija vrati u pređašnje stanje pokazuje da politika dijaloga ima istinsku podršku u svetu i da ona nije samo deklarativna, rekao je Đelić u izjavi Tanjugu.
Božidar Ðeliæ (Tanjug)
"Današnji razvoj događaja pokazuje da ceo svet i Beograd žele dijalog, ali da mi nećemo prihvatiti da razgovaramo ukoliko neko pokušava da obezvredi samu suštinu tog dijaloga", rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, Srbija vodi istinsku i iskrenu politiku pomirenja i stabilnosti, ali ne po cenu da crvena linija naše državne politike i našeg Ustava bude pređena.

"Ne može se više podržavati pristup nekih koji kažu da su pobornici dijaloga, a s druge strane vuku jednostrani potez. To, jednostavno, više ne prolazi", rekao je Đelić.

"Oni koji misle da mogu da se ponašaju kao da su na sceni devedesetih, greše. Ako žele da uđu u Evropsku uniju, moraju da se ponašaju na evropski način", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

211 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: