Ljimaj optužen za ratne zločine

Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu protiv poslanika Skupštine Kosova Fatmira Ljimaja zbog ratnih zločina nad Srbima.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2011.

10:32

Default images

Potpredsednik Demokratske partije Kosova tereti se za zločine protiv civilnog stanovništva i zločine protiv ratnih zarobljenika, uključujući i ubistva.

Pored Ljimaja, Euleksov specijalni tužilac Maurcio Salustro podigao je optužnice protiv još devet ljudi za ratne zločine izvršene u selu Klečka tokom 1999. u dva takozvana zatvora OVK.

Optužnice su podignute protiv Nedžmija Krasnićija, Nasera Krasnićija, Nasera Šalje, Sabita Šalje, Refija Mazrekua, Arbena Krasnićija, Šabana Šalje, Behljulja Ljimajta i Besima Šurde.

Iako nije na čelu liste optuženih, Ljimaj se drugi put optužuje za ratne zločine. U Hagu mu je suđeno i proglašen je nevinim za navodne zločine u Lapušniku, blizu Glogovca, dok će suđenje za navodne zločine u Klečki biti održano na Kosovu.

Ljimaj se optužuje da je naređivao i učestvovao u neljudskom maltretiranju srpskih civila i uhapšenih Albanaca koji su bili u pritvoru u Klečki. Većina njih je bila uhapšena u martu 1999. godine.

Većina optuženih u ovom slučaju su u pritvoru, dok je Ljimaja od pritvora do sada štitio poslanički imunitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: