Nikolić: Odmah ću smeniti Tijanića

Tomislav Nikolić kaže da posle izbora može u savez sa svima osim sa DS i SRS. "Ne kajem se zbog štrajka glađu i ponovo bih uradio isto", kaže Nikolić za "Pres" i dodaje da će smeniti Aleksandra Tijanića sa mesta generalnog direktora RTS-a iste večeri kada dođe na vlast.

Izvor: Nenad Èalukoviæ

Nedelja, 24.07.2011.

01:37

Default images

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić tvrdi da se nije pokajao što je štrajkovao glađu i žeđu, iako time nije ispunuo cilj - raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Nikolić u intervjuu za Press objašnjava da bi ponovo uradio isto, ukoliko bi znao da će to upozorenje biti delotvorno za nečiju savest, ali i dodaje da bi i iz tog štrajka izašao živ, na razočarenje njegovih protivnika.

Neka istraživanja pokazuju da to nije bio mudar potez i da je rejting SNS pao posle toga.

- Ja sam čitao i da su nas demokrate prestigle. Ali, evo sad ću da vam kažem - bićemo za 10 odsto jači od DS, kad god da izbori budu održani. A, ja sam morao da štrajkujem glađu da bi novinari prestali da pišu da ću praviti vladu sa DS. Hajde da vidim tog pametnjakovića koji će to sad da me pita.

Da li je isključena svaka mogućnost da formirate vladu sa DS?

- Evo, vi ste pametnjaković! Na osnovu čega zaključujete da ću ja da sarađujem sa Tadićem? Posle svih uvreda to je nemoguće.

Pitam vas jer se o tome i dalje spekuliše, a moguća je i pat pozicija u kojoj ni SNS ni DS neće moći da formiraju vladu. Šta je onda opcija - velika koalicija ili novi izbori?

- Nema te vlade sa DS.
S kim će onda SNS da pravi vladu?

- Čak i ako s našim koalicionim partnerima - Novom Srbijom, Pokretom "Snaga Srbije" i Pokretom socijalista ne budemo mogli da je formiramo, ponudićemo manjinama učešće u vladi. Pre svega SVM.

A Koštunici?

- Koštunica i ja smo se dogovorili da se u međustranačkim odnosima ne vređamo i da na izbore idemo samostalno. Posle izbora bismo mogli da sednemo i vidimo gde se sudaraju principi naših stranaka i da li je moguć neki kompromis za zajedničko učešće u vladi.

Šta ako vam postavi uslov kao pre nekoliko godina - možemo u vladu, ali ja sam premijer?

- Koštunica neće da postavi takav uslov. Najjači bira premijera. To je uostalom bio i povod za moj sukob sa Vojislavom Šešeljem pred prošle izbore. Šešelj je tražio da Koštunica bude predsednik vlade, a ja sam se otvoreno pobunio. Jer zašto bih ja trčao po Srbiji, ako će Koštunica da bude premijer. Mi osvojili 30 odsto glasova, a on sa 12 da bude premijer. Ne može.

Je li to bio početak vašeg kraja sa Šešeljem?

- Jeste, to je bio početak našeg razlaza. Išao sam čak u Hag da ubedim Šešelja da Koštunica ne bi trebalo da bude premijer, ali nisam u tome uspeo. Da li vam je laknulo kada ste čuli da se Šešelj najverovatnije neće vratiti pre izbora?

- Nisam o tome uopšte razmišljao. Ima u Skupštini desetak malih "šešeljića" koji laju i ujedaju, tako da jedan manje ili više potpuno mi je svejedno.

Da li ste koji put sanjali Šešelja od razlaza?

- Ne. Sanjam samo prijatne snove.

Ko je još vaš potencijalni partner? Priča se da pregovarate sa PUPS-om?

- Optuživali su i Krkobabića i mene da imamo kontakte i da radimo na razbijanju vlade, a to nije tačno. On mora da razmisli da li je njegova koalicija sa SPS bila delotvorna ili neuspešna. I zašto je PUPS postao meta zbog onoga što čine DS i SPS.

Šta bi u vašoj vladi bio Jovan Krkobabić? Ponovo vicepremijer?

- O svemu bismo mogli da razgovaramo, znamo se 18 godina. Nikada ružnu reč jedan drugom nismo uputili, nikada nismo imali ideološki sukob. Ja ne razbijam nijednu koaliciju, ali SNS i PUPS bi mogli da sarađuju u budućoj vladi. I Krkobabić bi mogao da dobije mesto na kojem može najviše da doprinese. Sa Dačićem nećete da pravite savez?

- Ako Dačić ovako nastavi, ljudi će postaviti sebe pitanje: zašto bih glasao za SPS, kada je to glas za DS? Zašto onda odmah da ne glasam za DS? Ako Dačić kaže: "Da ja odlučujem, raspisao bih izbore pre tri meseca, podelio bih Kosovo između Srbije i Albanije", ako je to program njegove stranke, a ne ispunjava se, nego se realizuje samo program DS, zašto bi narod glasao za SPS? Dačić mora u kampanji da pokaže kakvu opciju zastupa.

Znači ne isključujete savez sa SPS?

- Nikoga ne isključujem osim DS i SRS.

Mogli biste sa LDP?

- Ma dobro, niti Čeda hoće s nama, niti mi sa njim. Čedi je cilj da osvoji 5,3 odsto glasova, da uđe u parlament i lagodno živi.

A Dinkić?

- Nikakve razgovore o tome nismo vodili. Dinkić je deo sistema. I veoma mi besmisleno zvuči da će da se bori protiv partijske države, kada nijedan kadar iz G17 nije prestao da bude direktor u trenutku kada on kreće u kampanju protiv partokratije. Dinkić ima savetnike u inostranstvu i sprovodi njihove teme u Srbiji svojim ucenjivačkim kapacitetom u vladi i sredstvima iz javnih preduzeća koje vode njegovi ljudi. Ima reputaciju da je uzrok svih ekonomskih sunovrata u Srbiji. Neka nastavi sa svojom politikom, a ne da se okreće nama da bi ponovo bio na vlasti. Ili neka prekine da se bavi politikom.

Kako ste vi doživeli Dinkićevu podršku vašem stranačkom kolegi Goranu Kneževiću? Kao namigivanje SNS ili drugačije?

- Da namiguje SNS, onda bi razgovarao sa Vučićem ili sa mnom, a ne sa Kneževićem. Knežević je jedan od najjačih stubova SNS, posebno za izbore u Vojvodini. Je li Knežević vaš kandidat za vojvođanskog premijera?

- Videćemo, nismo još o tome razgovarali u stranci.

Demokrate vas prozivaju zbog saveza s Karićem. Zašto ste napravili pakt s čovekom koji je pobegao od srpskog pravosuđa?

- DS ne dozvoljava Kariću da da iskaz čak ni preko video-linka. Zaboravili su da su mu vratili ekstraprofit bez pravosnažne sudske presude. DS je sve do sklapanja našeg sporazuma, pa i dan-danas u nekim lokalnim samoupravama u koaliciji sa Karićem, uključujući i Vojvodinu. Karić nije kriminalac kada sarađuje sa DS, podrži Tadića i omogući mu pobedu na predsedničkim izborima, ali postaje kriminalac onog trenutka kada počne da sarađuje sa SNS.

Ko može da vam veruje da Kariću nećete oprostiti moguće grehove?

- Karić neće biti amnestiran ni pomilovan, već će država sigurno istražiti šta je radio. Odgovaraće, ako je kriv.

A Velimir Ilić čiji su ključni direktori pohapšeni?

- Ako su Veljini direktori pohapšeni, to ne znači da je Velja kriminalac. Čak ne znači ni da su ti direktori kriminalci dok ne vidimo presude. I da budu osuđeni, šta Velja ima s tim. Nema Ilićeve komandne odgovornosti. Onda bi i Tadić kao šef države trebalo da bude u zatvoru zbog te komandne odgovornosti. Ilić je istrajan i uporan čovek, možda malo manje obazriv prema medijima. Mene je DS naučio da budem obazriv, jer svaku reč koja "liči" da je protiv EU odmah šalju evropskim ambasadorima u Beogradu. Jeste li vi definitivno kandidat SNS za premijera?

- Sve zavisi od toga da li će Boris Tadić shvatiti da su Srbiji potrebni opšti izbori.

Sad tražite i predsedničke izbore?

- Ne tražim, ali to bi bilo najbolje za Srbiju. Ako SNS pobedi na izborima, onda bi Tadić trebalo da podnese ostavku.

Stiče se utisak da biste vi, ipak, pre bili predsednik, nego premijer?

- Ukoliko budu održani samo parlamentarni, onda ću biti premijer.

Dakle, nećete moći više u predsedničku trku?

- Ako se vlada stabilizuje, Srbija krene dobrim putem, uspostave se dobri odnosi, završe se reforme, počnu pregovori sa EU, obezbedi se saradnja sa Rusijom i zemljama BRIK-a, onda mogu polako da se sklanjam iz dinamične politike i kandidujem za predsednika Srbije. Ali, ne bih vodio Srbiju sa pozicije predsednika države kao što to očigledno radi Tadić. Izazov je izvući Srbiju iz institucionalne krize, a to je po Ustavu dužnost premijera, a ne predsednika. S druge strane, postoji i taj lični izazov. Dva puta sam ja pobeđivao Tadića, a dva puta on mene. Ja njega dva puta u prvom krugu, a onda oni svi mene zajedno u drugom krugu. Mislim da ne bih smeo da dozvolim Tadiću da pobedi samo zato što mu ja nisam bio protivkandidat. Ne strahujete od još jedne Pirove pobede, da pobedite u prvom krugu, a u drugom izgubite?

- Nema više ko da podrži Tadića u drugom krugu. Zašto bi SVM podržao kandidata koji ne pobedi u prvom krugu, zašto bi se opredeljivali u drugom? Tadić je izazvao sukobe među muslimanima u Raškoj, tako da ni u Sandžaku ne bi dobio potpunu podršku kao nekada. A Tadić ne bi ni mogao treći put da se kandiduje, jer bi to bilo protivustavno.

Kako protivustavno kada ima pravo dva puta da se kandiduje, a po novom ustavu ovo mu je prvi mandat?

- Nije tačno. I po starom i po novom ustavu ima pravo da bude samo dva puta predsednik. Ima predstavka o tome da li može ili ne može kod Ustavnog suda i SNS će poštovati tu odluku suda. Ali, neka se kandiduje još sto puta ako hoće.

Ne biste pristali na kohabitaciju?

- Poznajem Tadića i on ne bi mogao da sarađuje sa vladom koju ja budem vodio. Ja striktno poštujem Ustav, i morao bih da ga opominjem uvek kada ga pogazi. Tadić je zaboravio da je Ustav nadležnosti preneo na Vladu, a ne na predsednika. To što on smatra da je najjači u DS i što misli da jedini može da reši ekonomske, političke, pravne, socijalne, fudbalske, teniske probleme - ne piše u Ustavu. Kako komentarišete neka istraživanja koja govore da bi pristalice SNS na mestu premijera najviše volele Aleksandra Vučića?

- Ne znam za ta istraživanja.

Da li biste Vučiću prepustili da bude mandatar za sastav vlade?

- Voleo bih da Vučić bude gradonačelnik Beograda.

Koga biste postavili za ministra policije? Dačića, ako napravite savez?

- Mogao bi i Mađar iz SVM da bude ministar policije.

Je li vaš stranački kolega, a bivši sekretar u Predsedništvu Srbije Vladimir Cvijan najozbiljniji kandidat za ministra pravde?

- Ne, nije.

Hoćete li smeniti...

- Tijanića?

Kako ste znali za koga ću da vas pitam?

- Isto veče. Smeniću Tijanića isto veče kad dođem na vlast, jer mi ne treba sluga na funkciji direktora Javnog servisa. Kad gledate dnevnik RTS, dođe vam da plačete od besa koliko slikaju Srbiju kao najnapredniju zemlju na svetu, a sve uništeno i upropašćeno.

Ko još od direktora može da pakuje kofere ukoliko dođete na vlast?

- Odmah će otići sami, jer su svi direktori javnih preduzeća, ustanova, agencija partijski ljudi. I sami će da spakuju kofere kada se promeni vlast. Jeste li odahnuli što nećete morati da se bavite izručenjima haških optuženika ako pobedite?

- Nisam, ali ja ne krijem da bih ispunio tu obavezu. Nijednog časa nisam iskoristio priliku da napadam vlast što je tu obavezu ispunila.

Kako niste kritikovali? Iz DS su vas optuživali da ste izjavama posle Mladićevog hapšenja pokazali pravo lice i da niste za EU?

- Jeste bilo kritike zato što su držali te ljude po dva meseca sakrivene pre nego što su pokazali javnosti da su uhapšeni. Za Hadžića sam čitao da je uhapšen u ponedeljak, a Tadić je to objavio u utorak. Za Karadžića su znali gde je godinu i po dana pre nego što su javili da je uhapšen. Mislite da je Mladić uhapšen u Lazarevu? Jeste, bogati. Ona baba kaže: "Mladić nije bio u Lazarevu, a kad su ga doneli, ne znam".

Oponenti vam zameraju da nemate ideje. Otkrijte nam koje ćete prve poteze povući ako dođete na vlast, kako biste podigli životni standard?

- Prvi potez je da se poljoprivreda i energetika u roku od nekoliko meseci postave kao stubovi oslonca Srbije. A drugi su velike investicije u Srbiji koje dogovaram sa velikim i moćnim državama. S kojim ambasadorima u Beogradu najčešće kontaktirate?

- Sa mnogima. Poslednje susrete imao sam sa norveškim i kineskim ambasadorima. Na skupovima se uglavnom viđam sa ruskim i američkim ambasadorima. Ambasadori zemalja članica EU sa šefom delegacije EK Vensanom Dežerom pozvali su me na zajednički ručak u Ambasadu Mađarske, gde sam odgovarao na njihova pitanja.

Šta su vas pitali?

- Sve što ih interesuje.

Jesu li bila teška pitanja?

- Za mene nema teških pitanja.

Kakav je epilog?

- Bilo im je potpuno jasno da je SNS za EU.

A da vas je neko pre deceniju pitao da li ste za ulazak Srbije u EU, kakav bi bio vaš odgovor?

- Negativan. Jeste li se pomirili sa činjenicom da izbora neće biti do kraja godine?

- To sam shvatio u momentu kada sam kao predsednik stranke učinio sve što je u demokratskoj državi moguće da ubedim vlast da raspiše vanredne izbore. Bio je to pokušaj da ličnim primerom pokažem vlastima kako drugi ljudi žive u Srbiji. To nije uspelo, a ostala je optužba da bismo vanrednim izborima ugrozili evropski put Srbije, iako smo predlagali da njihov termin bude u decembru posle odluke EU o kandidaturi. U želji da iskreno podržim Srbiju na putu ka EU, čini mi se da sam, ali svesno, žrtvovao najbolji mogući trenutak za održavanje izbora i za SNS i za samu Srbiju. Izbori će zato biti pod nepovoljnim okolnostima za SNS, ali i za Srbiju. Moramo izdržati ovakvu vlast još nekoliko meseci duže, jer je put ka EU važniji od toga da li će SNS osvojiti 42 ili 40 odsto. Mnogo je važnije da ne ostane nijedna mrlja, a ako se neko bruka pred EU, neka to bude ova vlast.

Zašto niste otišli u neku državnu bolnicu, nego u privatnu? Jeste li se plašili da vam slučajno neko ne ugrozi život?

- Imao sam dogovor sa velikom državnom bolnicom, ali kada mi je iznenada pozlilo i kada su se uzmuvali lekari i saopštili mi da tog trena moram u bolnicu, tog trenutka, nažalost, svog velikog prijatelja u kojeg imam ogromno poverenje i koji je jedan od najodgovornijih u toj ustanovi nisam mogao da nađem. Tog časa mi je profesor Babić rekao da je najbliži Kliničko-bolnički centar "Beograd" za koji sam negde samo čuo u naznakama. Nisam ni znao ni čije je, ni šta je, samo sam znao da po imenima profesora Radovića i Huskića mora da bude vrhunski.

Protivnici su vas prozivali da vas je na taj štrajk nagovorio Vučić. Je li to tačno?

- Eh, čak ni ja ne mogu Vučića da nagovorim na svašta, a mene svakako ne može niko da nagovori na bilo šta. Ne mogu da pričam ni porodici, ni narodu, ni medijima šta sam sve morao da uzmem u obzir kada sam odlučivao kako tog 16. aprila da se završi miting. Bio sam u velikoj dilemi kako da miting dovedemo mirno do kraja. To je bilo apsolutno nemoguće, pošto su ljudi došli da konačno nešto reše. Svi su mi govorili u februaru smo se razišli, a u aprilu nećemo. Molio sam narod da se raziđemo. Nisu hteli ništa nažao da učine Beogradu, ali nisu hteli ni da se razilaze. Morao sam da razmišljam šta da uradim, a da građani odu kući. Štrajk je bio jedini mogući način. Niko me nije nagovorio, a izdržao sam koliko sam mogao. Neki su očekivali da budete istrajniji?

- Trajalo bi to mnogo duže da sam uzimao vodu. Posle četiri dana moj organizam počeo je da se lomi, jer je bilo nemoguće izdržati bez vode. Da sam pravio pozorište, ostao bih četiri-pet meseci tamo, tobož na pričešću ili na nekom načinu uzimanja vina, vode, hleba. Nisam želeo da ugrozim ni svoj, ni bilo čiji život. Uskrs i poziv patrijarha da se pričestim na taj praznik u Sabornoj crkvi, a da potom nas dvojica kucamo uskršnja jaja bio je prekretnica kada sam odlučio da prekinem.

Da li su do vas dopirale kritike SPC da je vaš štrajk bio nehrišćanski gest?

- Pomogao mi je taj stav SPC, iako nisam razmišljao o samoubistvu jer sam znao da se ništa time ne rešava. Nismo se razumeli, ja sam hteo da se žrtvujem, a ne da se ubijem. A u istoriji hrišćanstva postoje mnoga žrtvovanja koja su prosvetlila ljude. Znao sam da ne mogu da učinim podvig takve veličine, ali ostalo je zabeleženo da je predsednik Srbije došao sveže podšišan da me obiđe u Skupštinu da bi se slikao pred kamerama. I od tada je situacija lošija ne za SNS, nego za građane Srbije u celini. Nastavljena je agonija, a Srbija tone sve dublje. Te izbore mogli smo da završimo dok sam ja bio u štrajku. I ništa se ne bi pokvarilo ni u Srbiji, ni u odnosima sa EU. Nijedna obaveza ne bi ostala neispunjena, ali bi EU kada bude donosila odluku o kandidaturi znala sa kojom vladom u Beogradu, čiji je mandat četiri godine, ima posla.

Jeste li u kontaktu sa predsednikom Tadićem, kada ste se poslednji put čuli?

- Poslednji put sam se i čuo i video 18. aprila kada me je posetio. Više tih kontakata neće ni biti, iz više razloga. Kada me je zvao da se konsultujemo oko Kosova, ja sam prihvatio taj razgovor. I kada sam ga pitao da li ćemo da obavestimo javnost o našem susretu, Tadić kaže: "Ne treba, samo smo razmenili mišljenja, hteo sam da znam koju moju odluku bi napao SNS, a sa kojom bi bio saglasan, i da li će ta politika imati podršku u parlamentu". Posle dva ili tri takva sastanka i strahovitog porasta SNS, što je Tadiću bio znak da sa nama više ne bi trebalo da razgovara, pojavi se Ivica Dačić i saopšti javnosti da smo se predsednik i ja sastali. Tada ja postavljam pitanja - zašto mi je Tadić rekao da ne mora da se zna, zašto je Dačić prihvatio da bude spiker i zašto je Tadić rekao Dačiću, a ne medijima. Znači bila su ipak ta vaša četiri susreta pre mitinga SNS?

- Jesu. Ne bih ni krio, da mi to nije rekao Tadić. Bio je nekorektan prema meni tog 18. aprila, i svi mediji pod njegovom kontrolom, a nađite mi dva koja nisu. Od toga dana su se fokusirali na Nikolića kao na svog neprijatelja o kome treba govoriti najgore, najružnije, najneispravnije, da mu se ruši ugled. I zašto bih ja više o bilo čemu razgovarao s Tadićem, jer je on naš razgovor o Kosovu iskoristio za kampanju protiv mene.

Planirate li da organizujete proteste na jesen?

- Videćemo. Znao sam i da aprilski protest ne dopire do razuma vlasti. Smatram da se ljudi ne bi odazvali ili bi došli sa nekim planom i namerama. To ne odgovora Srbiji, a jedno razbijeno staklo u Beogradu - to nije moja politika. Ti ljudi koji nemaju više šta da pruže svojoj deci sigurno ne bi mogli da se mirno vrate kući. Mnogo obazrivije i sa puno pažnje upustiću se u organizovanje nekog protesta, koji ne bi bio miting u kampanji.

Kad krećete u kampanju?

- Zahuktavamo naprednjačku mašineriju koja mora da pobedi na sledećim izborima. U Beogradu smo već krenuli u kampanju. Napravili smo plan po kome su ljudi koji bi u budućnosti trebalo da odgovaraju za sudbinu Beograda počeli da razgovaraju sa građanima, prvo u prigradskim opštinama, a na kraju će ući u srce prestonice. Hoćemo da vidimo koji su najveći problemi u Beogradu i obećamo narodu kako će SNS da ih reši. Drugi vid kampanje kreće u septembru sa edukacijom svih naših aktivista, ne samo na temu izbora nego o poljoprivredi, energetici, spoljnim poslovima, obrazovanju... A zvaničnu predizbornu kampanju ćemo intenzivirati na jesen, a kada saznamo termin kada će definitvno biti izbori. Ako biste bili premijer ili predsednik, koju zemlju biste prvo posetili?

- Kad bih mogao da sednem ujutru u avion i uveče se vratim, prvo bih obišao Moskvu, Brisel i Vašington.

Za ove dve decenije koliko se bavite politikom, ko je bio vaš najveći politički protivnik?

- Najozbiljniji je bio Slobodan Milošević.

Nije Tadić?

- On je lakši.

Ako ne pobedite ili ne budete u mogućnosti da formirate vladu razmišljate li možda o političkoj penziji?

- Ja o penziji razmišljam odavno, i da je Srbija u pravim rukama, ne biste me uopšte viđali. Ali, ako ja odem u penziju, kome će ostati Srbija? Zato moram da pobedim, a posle završenog mandata, za četiri godine, skloniću se iz politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: