Biografija Ejmi Vajnhaus

Ejmi Vajnhaus, dobitnica pet Gremi nagrada, koja je u subotu pronađena mrtva u svojoj kući u Londonu, rođena je 14. septebra 1983. godine, u Enfildu u Londonu.

Izvor: B92

Subota, 23.07.2011.

22:48

Default images

Njena porodica, jevrejskog porekla, bila je veliki poklonik pozorišta i muzike.

Odrasla je uz džez muziku, a još kao mala, bila je buntovnog karaktera, pa je tako u 14. godini izbačena iz škole. Profesionalnu karijeru započela je u 16. godini, a povremeno je nastupala u klubovima i snimala niskobudžetne demo snimke.

U 19. godini snimila je prvi album Frenk, objavljen 2003. godine sa primesama džeza koji je postao pravi hit i doneo joj nekoliko nominacija za nagrade, a u narednih nekoliko godina prolazi kroz niz ličnih problema, uključujući borbu u odvikavanju od narkotika.

Njen album iz 2006. godine "Back to Black" postao je svetski hit, a pesma "Rehab" dostigla je 9. poziciju na američkoj listi pop singlova.

Veliki prodor na muzičkoj sceni načinila je 2008. godine kada je postala prva Britanka koja je dobila pet Gremija u jednom danu, uključujući nagradu za najboljeg novog umetnika i pesmu godine za "Rehab".

Tokom 2008. godine održala je niz veoma uspešnih koncerata, a u junu je iznenada hospitalizovana zbog ozbiljnog problema sa plućima.

Bila je prepoznatljiva po originalnom stilu, koji je karakterisala visoko podignuta punđa u stilu 60-ih, dok su njen nesređen lični život i "samodestruktivno" ponašanje postali redovna tema tabloida i meta kritike.

Ejmi Vajnhaus je pronađena mrtva u svojoj kući u severnom Londonu 23. juna. Policija je saopštila da za sada nije poznat uzrok smrti i da je u toku istraga o okolnostima pod kojima je izgubila život.

"Skaj njuz" navodi, citirajući policijskog izvora, da se sumnja da je uzrok smrti predoziranje narkotikom, preneo je Rojters.

Britanska pevačica je još jedna je u nizu poznatih rok zvezda koje su preminule u 27. godini.
Ejmi Vajnhaus dolazi u sud u Londoju u januaru 2008. (Beta)
Džordž Majkl ju je nazvao "najboljim ženskim vokalom koji je čuo u čitavoj svojoj karijeri", dok je Kit Ričards upozorio da "ona neće još dugo biti tu" ako ne promeni ponašanje.

U muzici, Ejmi je eksperimentisala sa raznim žanrovima, uključujući džez, soul, pop, rege, R&B i druge, a njeno izvođenje opisivano je kao mešavina glasova Bili Holidej, Dine Vošington i Sare Von.

Poslednji koncert Ejmi je održala u Beogradu 18. juna na Kalemegdanu. Koncert se završio u rasulu posle nešto više od jednog sata, tokom kojeg je pevačica, kako je izgledalo, bila pod vidnim uticajem alkohola i narkotika, i jedva da je zapevala, terutala se po bini, a nekoliko puta je i odlazila sa nje. Vest o skandaloznom koncertu u Beogradu ispraćena je u svim sveskim medijima.

Ejmi se povukla sa scene u rasulu, otpevavši tek nekoliko stihova svojih popularnih pesama i tako započela, kako je planirano, veliku evropsku turneju na koju je krenula posle još jednog oporavka u bolnici za odvikavanje od zavisnosti. Ubrzo nakon ovog skandala otkazana je čitava turneja.

Mesec dana nakon katastrofalnog koncerta u Beogradu, Ejmi se pojavila u javnosti. Tako je u sredu uveče kao gost iznenađenja zapevala na iTunes festivalu u Kamdenu zajedno sa njenim kumčetom Dion Bromfild. Prvo je zagrlila, a potom zaigrala i poručila publici da kupe njen novi album koji je objavljen ovog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: