Utoja: Sat i po borbe za život

Iako je Utoja udaljena 500 m od obale, norveškim specijalcima trebalo sat i po vremena da uhapse napadača, koji je za to vreme usmrtio 85 tinejdžera.

Izvor: B92

Subota, 23.07.2011.

21:47

Default images

Napadač je hladnokrvno ubijao mlade jednog po jednog, proveravajući svakog koga je upucao da li je i usmrtio.

Kada su specijalci stigli, napadač, koji je imao dve puške, predao se. "Bilo je problema a se stigne na Utoju. Bilo je teško doći do čamaca, ali taj problem je rešen kada su stigli specijalci", rekao je šef policije Svejnung Sponhejm.

One koji su se krili po žbunju, šatorima i iza drveća, napadač je ubijao polako i sistematski. Mnogi su preživeli praveći se da su mrtvi, često pored leševa svojih drugara i poznanika.

Lokalni stanovnici pokušali su da spasu što više mladih, hrabro ih sakupljajući na svoje čamce u toku pucnjave.

U trenutku kada je uhapšen, napadač je nosio policijsku uniformu, zaštitne čepove u ušima, a prema navodima policije, iskoristio je svu municiju.

Očevici kažu a su ga videli kako dolazi feribotom na ostrvo, predstavljajući se kao "pojačanje" nakon ekplozije u Oslu. Organizatori kampa nisu ništa posumnjali dok napadač nije krenuo da puca.

Očevici opisuju da je hladnoća sa kojom je nepoznata osoba počinila ubistva pokazivala da je odavno planirao ovako nešto. Panika je nastala na ostrvu kada je na stotine ljudi trčalo od napadanača u svim pravci, u potrazi za sigurnošću. Telefonske veze su se prekinule, zbog stotine njih koji su pokušavali da pozovu pomoć, ili pozovu svoje najmilije.

Do sad je prebrojano 85 žrtava pucnjave na ostrvu Utoja, i sedmoro mrtvih od ekplozije bombe u Oslu. Osumnjičeni, čiji identitet još nije objavljen, priveden je na ispitivanje u policiji gde je priznao da je pucao na ostrvu nedaleko od Osla.

Mediji navode da se radi o ekstremnom desničaru Anders Behring Brejviku. Premijer Norveške Jens Stoltenberg rekao je da se desila nacionalna tragedija. BRojni svetski i domaći političari izrazili su saučešće zbog tragije u Norveškoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: