Goran Hadžić stigao u Hag

Haški optuženik Goran Hadžić prebačen je oko 16 sati u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu. Prvo pojavljivanje zakazano za ponedeljak u 16 sati.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2011.

07:16

Default images

Nekoliko minuta posle 16 sati u zgradu pritvora u Sheveningenu ušla su dva blindirana automobila. Tribunal je potom potvrdio da je Hadžić "u nadležnosti" Suda.

"Optuženik Goran Hadžić smešten je u pritvorsku jedinicu Tribunala", rekla je portparolka suda Nerma Jelačić.

Prvo pojavljivanje Gorana Hadžića pred Haškim tribunalom zakazano je za ponedeljak u 16 sati, saopštio je na konferenciji za novinare glavni haški tužilac Serž Bramerc.

Haški optuženik Goran Hadžić stigao je u Holandiju, specijalnim avionom koji je na aerodrom u Roterdamu sleteo nešto posle 14.30. Hadžića (53) su na aerodromu srpski zvaničnici predali službenicima Haškog tribunala. Hadžić je vladinim avionom oko 12.15 odleteo za Holandiju.

Nešto posle 16 časova, blindirani automobili ušao je u dvorište pritvora u Sheveningenu. U njemu je bila poslednja osoba koja je tu kapiju prošla kao optužena za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka – Goran Hadžić. Zatvaranje kapija zatvora označilo je zatvaranje haške priče.

"Mogu da potvrdim da je Goran Hadžić stigao u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala. Na aerodromu ga je sačekao predstavnik sekretarijata tribunala Džon Hoking, nakon čega je transportovan u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, gde će biti tokom suđenja", kaže Jelačićeva.

Po dolasku u Hag, ni Hadžića neće mimoići izolacija. Nakon što se, po dolasku u pritvor, upozna sa pravilima i pripremi za prvo pojavljivanje pred sudijama, biće smešten u privremenu ćeliju, a u tom delu zatvora biće potpuno sam. Kada se malo privikne na život u Sheveningenu, pridružiće se ostalim pritvorenicima.

Najkasnije tri nedelje nakon dolaska, Hadžić će izaći iz izolacije i pridružiti se preostaloj 35-torici haških optuženika. Od tog broja, sa trojicom je, prema optužnici, učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu - Jovicom Stanišićem, Frenkijem Simatovićem i Vojislavom Šešeljem.

Oni bi mogli biti razdvojeni tokom boravka u pritvoru, ukoliko se proceni da bi njihovo sastajanje moglo negativno da utiče na suđenje, ali to mora da zatraže sud, tužilaštvo ili odbrana. U ovom trenutku niko nije uputio takav zahtev, rekla je Jelačićeva za B92. Ona je još dodala da će sva prvostepena suđenja biti okončana pre zatvaranja Tribunala.

Podsetimo, Hadžić je jutros u 08.25 napustio zgradu Specijalnog suda, odakle je odvezen u Novi Sad da poseti majku na samrti.
(Tanjug)
U međuvremenu, Haški tribunal je saopštio da će pretpretresni sudija u procesu protiv Gorana Hadžića biti zamenik predsednika tog suda, sudija O Gon Kvon. Posle izručenja Hadžića Hagu, sudija O Gon Kvon će zakazati sednicu na kojoj će optuženi imati priliku da se izjasni o krivici za zločine u Hrvatskoj, a potom odrediti narednu statusnu konferenciju.

Hadžić se pisanim putem odrekao prava na žalbu. Njega su juče posetili žena, sin i sestra, a danas su u Specijalni sud stigle i žena koja se smatra njegovom nevenčanom suprugom, i ćerka.

Podsetimo, poslednji haški begunac uhapšen je u sredu ujutro na Fruškoj gori, u trenutku kada je išao da uzme novac od jataka. Hapšenje je izvršila BIA, objavio je na vanrednoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Boris Tadić. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

Hoking: Hadžić kooperativan po dolasku

Sekretar Haškog tribunala Džon Hoking izjavio je da je Goran Hadžić po dolasku u pritvor u Sheveningenu bio izuzetno kooperativan i da će mu sud, u skladu sa procedurom, pružiti svu neophodnu pomoć.

"Prema proceduri, lekari će ga detaljno pregledati u pritvorskoj jedinici i ukoliko se pokaže za potrebno biće mu ukazana neophodna medicinska nega", objasnio je sekretar tribunala i dodao da mu se čini da je Hadžić dobrog zdravlja.

Hoking je naglasio da će se taj sud starati o pravima optuženog Hadžića, koji je oko 16 časova prebačen u pritvorsku jedinicu Tribunala, i pružiti mu svu neophodnu pomoć.

Hoking je dočekao Hadžića na aerodromu u Roterdamu, a zatim otpratio do pritvorske jedinice u Sheveningenu, gde je poslednji haški begunac smešten pošto su ga vlasti Srbije izručile Tribunalu.

Hapšenje Hadžića, poslednjeg begunca od ukupno 161 haškog optuženika, pokazalo je da je međunarodna pravda dostižna i ovo veliki dan za sve žrtve rata koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je sekretar haškog suda.

"Moja uloga je da obezbedim da se prava Hadžića kao pritvorenika neprestano poštuju i da uslovi boravka u pritvoru zadovoljavaju najviše međunarodne standarde, što uključuje najbolju medicinsku negu i odgovorajuće uslove za pripremu odbrane", rekao je Hoking novinarima u Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: