Hapšenje Hadžića odlična vest

U prvim reakcijama domaći analitičari ocenjuju da je hapšenje Gorana Hadžića, preostalog haškog begunca, odlična vest.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2011.

10:58

Default images

Saglasni su u oceni da će sada predsednik Srbije Boris Tadić konačno moći da zatvori haško pitanje. Hapšenje poslednjeg haškog begunca biće, kako se smatra, još jedan poen za Srbiju na putu ka EU.

Za novinarku Ljiljanu Smajlović to je odlična vest, koja znači da više niko ne može da iznese bilo kakav validan razlog za nastavak političkog uslovljavanja Srbije kada je Hag u pitanju.

Sada se mnogima iz ruku izbijaju haški argumenti, koji su zbog toga odugovlačili sa pristankom na to da se Srbiji ubrza put ka EU“, kaže Ljiljana Smajlović za B92.

Ona smatra da bi do kraja godine sada već trebalo da se zna datum kada bi Srbija sa EU mogla da počne pregovore o kandidaturi, s obzirom na to da Srbija od Brisela to i očekuje.

Za zvaničnike EU više nema izgovora, jer je Srbija sada u potpunosti ispunila najvažniji politički uslov, kaže predsednica UNS-a.

Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović isitče da je Goran Hadžić bio važna karika u vezama između krijumčarskih snaga u Srbiji i tadašnje državne vlasti i svih drugih koji su rat koristili za lično bogaćenje.

Stojadinović kaže da pretpostavlja da je takva delatnost, kojom se Hadžić bavio na posredan ili neposredan način, vezana za neka zlodela i da će se takve informacije obelodaniti tokom istrage, a posebno tokom suđenja u Haškom tribunalu.

Stojadinović je rekao da ne veruje da će samo hapšenje imati spektakularan uticaj na one zemlje EU koje su i do sada bile skeptične prema Srbiji i da će biti "novih pritisaka nezavisno od ovakve revnosti".

On je ocenio da hapšenje Hadžića ne izaziva senzaciju kao hapšenje Ratka Mladića, jer je reč o ličnosti drugog formata i drugog značaja, koja je sa relativno niske društvene pozicije, sticajem raznih okolnosti došla do funkcije predsednika "virtuelne države" koja se zvala Republika Srpska Krajina. Bojan Dimitrijević, vojni analitičar, nije bio iznenađen hapšenjem Gorana Hadžić,a jer je, s obzirom na poslednje izjave političara, očekivao da će se desiti. Za njega je posebno značajna bila izjava ministra policije Ivice Dačića od pre dva dana, koji je, kako kaže „izgledao kao da zna da je operacija hvatanja u toku“.

Dimitrijević podseća da je Hadžić svakako značajniji i lakši slučaj od Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

On očekuje da će se u Hagu sada dodatno objasniti uloga koju je imao u organizovanju Srba na prostoru zapadnog Srema i istočne Slavonije kao i veza koju je imao sa tadašnjim vlastima u Beogradu.

To će biti značajno za razumevanje događaja u periodu od 1991-1995. godine, kaže Dimitrijević.

I vojni analitičar Aleksandar Radić ističe posebnu ulogu koju je imao Goran Hadžić, jer je u Republici Srpskoj Krajini 1991. godine bio jedan od istaknutih ljudi koji je uživao podršku struktura bezbednosti.

"Te strukture bezbednosti su, u to vreme, imale kontroverznu ulogu u stvaranju jedne slike u konfliktu koja je trebalo da dovede do međunacionalne mržnje, a koja će na kraju učiniti neminovnim progon Srba iz Krajine", rekao je Radić, podsetivši da je Hadžić bio političar koji je nosio i uniformu. Analitičar Zoran Dragišić ocenio je da je hapšenje poslednjeg haškog optuženika Gorana Hadžića dobra vest za Srbiju i ceo region, iako je došla prekasno.

"Imali bi konkrente koristi da se hapšenje desilo pre nekoliko godina, ali dobro je što je konačno ispunjen taj osnovni uslov za dalje pregovore na putu ka EU", kaže Dragišić.

Prema njegovim rečima, vest o Hadžićevom hapšenju će, iako je došla prekasno, pomoći da se promeni percepcija prema Srbiji.

Srbija je sada, kada je otpao haški uslov, došla iz minus faze na nulu, što je jako važno, jer je to bio uslov za kandidaturu bez koga
se nije moglo dalje na putu ka EU, rekao je analitičar i dodao da Hadžićevom hapšenju ne treba pridavati dimenzije koje nema.

Dragišić je ocenio da je Srbija, i pored završetka saradnje sa Tribunalom, ipak dosta daleko od EU, jer postoje i drugi uslovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: