Širi se istraga protiv Artemija

Više tužilaštvo proširilo istragu protiv bivšeg vladike raško-prizrenskog Artemija zbog sumnje da je oštetio SPC za milion i po dinara, saznaje "Danas".

Izvor: Danas

Utorak, 05.07.2011.

23:44

Default images

Više tužilaštvo u Beogradu uputilo je zahtev za proširenje istrage protiv bivšeg vladike Eparhije raško-prizrenske Artemija Radosavljevića.

Istraga se vodi i protiv Simeona Vilovskog, nekadašnjeg igumana manastira Banjska, Predraga Subotičkog, vlasnika građevinskog preduzeća "Rade Neimar", i Jelene Šubarević, zbog sumnje da su oštetiliSPC za milion i podinara.

Kako se navodi u zahtevu, sumnja se da su oni od 2007. do kraja januara 2010. u Beogradu - Artemije kao episkop eparhije raško-prizrenske, Vilovski kao Artemijev sekretar i kao ovlašćeni za zastupanje eparhije, Subotički kao vlasnik Eparhijskog centra "Rade Neimar" i Šubarevićeva kao nadzorni organ, "prekoračenjem službenog položaja pribavili korist Subotičkom u iznosu od 1,5 miliona dinara".

U toku 2009. na ime izgradnje Hrama Svete Trojice u Vuči, građevinskom preduzeću "Rade Neimar" uplaćeno je ukupno 7.727.530 dinara.

U periodu od 20. septembra 2007. do 2008. na osnovu ugovora o popravci krova na crkvama u Mušnikovu, Bogoševcima i na Crkvi Svete Bogorodice u Planjanu, građevinskom preduzeću "Rade Neimar" uplaćeno je 3,19 miliona dinara - 1,4 miliona kao avans od sto odsto nakon zaključenja ugovora, a posle je naplaćeno još 1,79 miliona. Vrednost sredstava je bila manja od izvedenih radova.

Artemiju, Vilovskom i Subotičkom se na teret stavlja da su izvršili produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu, a Jeleni Šubarević produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja u pomaganju. Vilovskom se na teret stavlja da je u periodu od 13. maja 2004. do 20. januara 2006. prisvojio novac u iznosu većem od 1,5 miliona dinara, koji mu je kao igumanu manastira Banjska poveren tako što mu je iz blagajne Eparhije isplaćeno 3,65 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: