Stros Kan nije u predsedničkoj trci

Socijalistička partija Francuske objavila je da bivši direktor MMF-a i funkcioner te partije Stros Kan neće biti kandidat na predsedničkim izborima 2012.godine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.07.2011.

17:25

Default images

Dominik Stros Kan je, pre afere sa sobaricom, smatran glavnim kandidatom Socijalističke partije protiv predsednika Nikole Sarkozija na predstojećim izborima.

Iako ga je sud u Njujorku oslobodio kućnog pritvora, a verodostojnost optužbi sobarice koja ga je optužila za seksualni napad dovedena u pitanje, Stros Kan se neće upustiti u predsedničku trku.

Poslanik socijalista Žan-Kristof Kambadelis, inače blizak Stros Kanu, izjavio je da on sada pre svega želi da se bori protiv nepravde koja mu je učinjena.

Šefica francuskih socijalista Martin Obri je pre par dana saopštila da će se ona kandidovati ispred stranke na predsedničkim izborima.

Inače, kad je u pitanju povratak bivšeg direktora MMF-a u politiku, javnost u Francuskoj je podeljena. Nakon što je u petak Stros Kan pušten iz kućnog pritvora, obavljeno je istraživanje javnog mnjenja. Rezultati istraživanja zasnovani na reprezentativnom uzorku od 1000 punoletnih Francuza, koji su objavljeni u francuskom listu "Parizijen", pokazali su da 49 odsto ispitanih želi povratak Stros Kana na francusku političku scenu, dok je 45 odsto njih protiv toga. Levičarski orijentisani ispitanici bili su naklonjeniji njegovom povratku - 60 odsto je bilo za, a 38 odsto protiv povratka.

Analitičari ocenjuju da je publicitet koji je u javnosti zadobio na osnovu svog luksuznog života ipak negativno uticao na njegov imidž.

Pjer Moskovici, jedan od poslanika Socijalističke partije Francuske, izjavio je da je "preuranjeno" spekulisati o tome koju bi ulogu Stros Kan imao u francuskoj politici. "Kad ponovo postane slobodan čovek, za njega će biti otvorene sve opcije", ocenio je Moskovici.

Stros Kan pred još jednom optužbom za pokušaj silovanja?

U trenutku kada se čini da će bivši direktor MMF-a Dominik Stros Kan biti oslobođen otpužbe za seksualni napad na sobaricu u njujorškom hotelu, koji ga je koštao položaja, jedna Francuskinja je najavila da će podneti tužbu protiv njega za pokušaj silovanja.

Reč je o tridesetdvogodišnjoj novinarki i spisateljici Tristan Bano, koja tvrdi da ju je StrosKan 2003. godine pozvao u stan, obećavši da će joj dati intervju, a onda je pokušao da je siluje. Njen advokat David Kubi najavio je da će tužbu podneti sutra, a da će je tužilaštvo primiti u sredu, 6. jula.

Tristan Bano je već iznela ove tvrdnje protiv Stros Kana 2007. godine u nekim televizijskim emisijama i u jednom intervjuu, ali do sada nije zvanično podnosila tužbu. Njen advokat je rekao da ona nije pribegla tužbi po nagovoru svoje majke, koja je bila regionalni poslanik Socijalističke partije Francuske.

Advokati Stros Kana, samo nekoliko sati pošto je Tristan Bano najavila tužbu, izjavili su da će Stros Kan tužiti ovu novinarku za klevetu.

"Stros Kan je saznao da Tristan Bano namerava da protiv njega podnese tužbu, a sve što ona navodi je izmišljeno", navela su dvojica advokata u saopštenju i dodala da su dobili ovlašćenje da Banoovu tuže za klevetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: