Hrvatska traži izručenje Paravinje

Hrvatska je danas i zvanično od BiH zatražila izručenje Dragana Paravinje koji je po svom priznanju ubio maloletnu Antoniju Bilić iz Drniša.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.06.2011.

11:35

Default images

"Očekujemo odgovor u najkraćem roku", rekla je portparolka hrvatskog ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić.

Hrvatska se nada da će Paravinja biti izručen toj zemlji, a ne Srbiji koja je takođe najavila da će tražiti njegovo izručenje zbog krivičnog dela silovanja i pokušaja silovanja.

U Hrvatskoj su protiv Dragana Paravinje pokrenute dve istrage, jedna zbog sumnje da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić kako bi prikrio pokušaj silovanja i druga zbog pokušaja silovanja 25-godišnje autostoperke kod Omiša u junu 2010.
Istovremeno, nastavlja se potraga za nestalom Antonijom Bilić, koja je poslednji put viđena kako ulazi u kamion na mostu preko reke Čikole 7. juna, i danas je nastavljena.

U potrazi učestvuje oko 160 policajaca, ronilaca, pripadnika gorske službe spašavanja i vatrogasaca.

Osim korita reke Krke ronioci i pripadnici slovenačke vojske i specijalaca sonarnim uređajem pretraživaće akumulacijsko jezero kod Gračaca, kod mesta Štikade.

Teren snimaju i dve bespilotne letelice Hrvatske vojske.

Podsetimo, vozač kamiona Dragan Paravinja uhapšen je 26. juna u Republici Srpskoj, gde se krio četiri dana, a trenutno se nalazi u zatvoru u Istočnom Sarajevu. Osnovni sud Sokolac na osnovu centralne poternice Paravinji je odredio pritvor zbog silovanja koje je na tom području
počinio 2005. godine.

Za Paravinjom je i u Srbiji raspisana poternica zbog silovanja i pokušaja silovanja, a pravosnažno je osuđen na 4, 5 godine zatvora. Hrvatska tereti Paravinju za ubistvo Antonije Bilić i dva pokušaja silovanja u Hrvatskoj.

On je državljanin Hrvatske i Srbije, ali ne i BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: