Kuća od ekoloških materijala

Kuće u Srbiji se još uvek grade na tradicionalan način, a kada neko i odluči da sagradi dom od energetski efikasnih materijala, uglavnom nailazi na prepreke.

Izvor: B92

Subota, 25.06.2011.

12:40

Default images

Razlog za to je u tome što kod nas ne postoji standardizacija za takav vid gradnje. Međutim, jedan penzioner iz Novog Sada je uspeo.

Porodična kuća Milivoja Pejina je na prvi pogled potpuno klasična. Međutim, ono što je izdvaja od drugih su ekološki i energetski efikasni materijali od kojih je izgrađena.

„Ja sam koristio slamu, koristio sam zemlju, tj. glinu, koristio sam negašeni kreč, presovanu trsku i to je to“, kaže penzioner Milivoj Pejin.

Ova kuća je građena od krova na dole, a zidovi su punjeni sa oko 1000 blokova od slame i blata, koji su stvorili dobru izlaciju. Od neekoloških materijala poput cementa i gvožđa su jedino temelj i stubovi, ali to nalažu propisi.

„Ovde nema toplotnih mostova, jer nema metala, nema predmeta koji mogu sa spoljne strane da unesu toplotu ili hladnoću, ili obrnuto. Slamu treba samo dobro zašuškati, a kad se krečom to izmalteriše, uopšte nije bitno sa koje strane, možete dalje da obrađujete, da malterišete", dodaje Pejin.

Pionirski projekat u Novom Sadu i okolini Milivoja Pejina je već hit u svetu, dok se kod nas gradnja ekoloških kuća svodi na entuzijazam pojedinca. Stručnjaci smatraju da je najveća prednost ovakve kuće baš to što je građena od materijala koji su svuda oko nas, a to su slama i zemlja.

„Mi nemamo standarde za građenje tim materijalima. Ako nazovete neke građevinare da to urade, oni nemaju na osnovu čega takve kuće da grade jer Srbija nema te standarde. To se već uradilo u svetu, Novi Zeland je na primer već uveo takve standarde, a pratile su ga i druge zemlje“, rekao je profesor Slobodan Krnjetin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: