Ustavni sud sutra o zabrani 1389

Ustavni sud Srbije će sutra održati javnu raspravu o predlogu republičkog javnog tužioca za zabranu rada ultradesničarske organizacije "Naši 1389".

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

13:33

Default images

Pored javnog tužioca, javnoj raspravi će prisustvovati ovlašćeni predstavnik udruženja građana 1389, predstavnici MUP-a i ministarstva pravde, kao i zaštitnik građana.

Javno tužilaštvo Srbije zatražilo je u septembru 2009. zabranu ekstremnih desničarskih organizacija Nacionalni stroj, SNP Naši 1389 i Obraz.

Tužilaštvo je uočilo da su organizacije "Obraz" i "1389" uzročnici brojnih incidenata, kojima su njihovi pripadnici, pridržavajući se osnovnih načela, statuta i saopštenja njihovih organizacija, na razne načine povređivali Ustavom zagarantovana ljudska prava.

Odluka Ustavnog suda u ovom slučaju bi bila jasna poruka da neustavna i nezakonita delatnost ovih organizacija i njihovih članova neće biti tolerisana u našem društvu, navedeno je u predlogu tužioca.

Predlog se zasniva na činjenici da, uprkos proklamovanoj toleranciji u društvu, izjave i radnje koje preduzimaju članovi "Obraza" i "1389" predstavljaju sistematsko i konsekventno ugrožavanje slobode opredeljenja ljudi po raznim osnovama i poziv na uspostavljanje totalitarnog, umesto demokratskog društva.

Osnovanost predloga o zabrani rada ovih udruženja potvrđuje se osnovnim načelima, statutom i drugim dokumentima udruženja, izvodima iz saopštenja, podnetim prekršajnim prijavama i osudama za prekršaje, izveštajima policije i pokrenutim krivičnim postupkom.

U predlogu tužioca navodi se da se u novije vreme u društvu javljaju različiti oblici diskriminacije prema pojedinim delovima društvene zajednice, grupama i pojedincima, a što izaziva pažnju javnosti i stručnih krugova.

Pravosuđe je svesno potrebe da odgovori na izazove koje postavljaju pojave otvorenog ili prikrivenog izražavanja mržnje prema onima sa kojima se ne deli isto mišljenje, moralni stavovi, pogled na svet, način življenja ili bilo koji drugi oblik ispoljavanja ljudske prirode, kao i prema delu populacije različitih seksualnih sklonosti, navelo je tužilaštvo.

Ukupna povreda javnog interesa sastoji se u tome što svedoci i žrtve incidenata gube poverenje u pravni sistem i pravosuđe, a Srbija gubi ugled kao pravna država, navodi se u predlogu tužioca.

Pregled pojedinih incidenata u kojima su učestvovali članovi "Obraza" kose se sa osnovnim ustavnim principima kojima se garantuje sloboda govora i udruživanja, navodi se u predlogu i detaljno nabrajaju dokumenti te organizacije koji imaju statutarni karakter, kao i incidenti u kojima su učestvovali članovi udruženja.

Udruženje građana "1389" karakteriše netolerancija, isključivost i netrpeljivost, navodi se u predlogu tužioca i dodaje da su pojedini incidenti članova ove organizacije izvršeni zajedno sa aktivistima udruženja građana "Obraz".

Tužilac ističe u predlogu da se javni interes Srbije u domenu zaštite ljudskih prava ne može razlikovati od drugih država, a posebno ne od članica EU.

Ustavni sud Srbije zabranio je 2. juna ove godine "Nacionalni stroj" na predlog Republičkog javnog tužilaštva neonacističkoj organizaciji da deluje, promoviše i širi svoje programske ciljeve i ideje, utvrdivši da je tajno udruženje čije je delovanje zabranjeno saglasno Ustavu.

Početak suđenja Miši Vaciću je nekoliko puta odloženo, poslednji put 13. juna, iako je sudija Ivana Ramić prilikom odlaganja glavnog pretresa 7. aprila 2011. napomenula je da će insistirati da se sledeće ročište održi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: