Ratko Mladić, mit i stvarnost

Dodatnu polemiku oko Ratka Mladića i toga da li je on zločinac ili heroj, otvorila tvrdnja Dobrice Ćosića da zna tačan broj žrtava u Srebrenici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2011.

23:11

Default images

Šta je u slučaju Ratka Mladića mit, a šta stvarnost bila je tema prve emisije B92 debata.

U B92 debati, sagovornici su posebnu pažnju posvetili izjavi Dobrice Ćosića, objavljenoj u knjizi o Milanu Paniću, da tačno zna istinu o zločinu u Srebrenici i da se "ona razlikuje od do sada poznatih činjenica".

Nekadašnji predsednik Jugoslavije Dobrica Ćosić u svojoj knjizi navodi da će biti otkrivena potpuno nova priča, ko je organizovao i koliko je ljudi ubijeno.

"Američka obaveštajna služba daje podatak - 493 žrtve, a ne 7 ili 8 hiljada kako je napisao Pedi Ešdaun. Nemamo nikakvih razloga da lažemo o jednom tako strašnom zločinu koji treba da bude istinito prikazan. Nije u Srebrenici izvršen genocid, Srbija nema nikakve odgovornosti za taj zločin. Ja to tačno znam" , navodi se u knjizi.

Ipak, Ćosić tvrdi da ne spekuliše ciframa i da ne zna statistiku i ističe da se kao predsednik Jugoslavije borio za mir u Bosni.

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ističe pak da ono što je napisano u Ćosićevoj knjizi jeste "nešto što bi trebalo da proizvede rat u BiH, a i šire".

Direkotrka centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević kaže da između Ratka Mladića i Srebrenice postoji znak jednakosti, te da je i to stvarnost. Ona ističe da je potpuno besramno raspravljati da li se genocid u Srebrenici dogodio ili ne.

Sagovornici debate B92 nisu se saglasili ni oko toga da li je Mladić zločinac ili, kako to smatra akademik Kosta Čavoški, heroj.

Čavoški dodaje da je Mladić "proslavljeni heroj, general, čovek koji je branio svoj narod, koji je dobio sve bitke".

Takav stav deli i Ljiljana Bulatović koja smatra "da je uhapšen general časti i da je radovanje potpuno nečasno".

Ljajić: polovina građana Srbije ne bi izručila Mladića

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić kaže za B92 da je činjenica da polovina građana Srbije ne bi Mladića izručili Hagu dodatno ojačana teškom ekonomskom situacijom.

"Ta slika o Ratku Mladiću jeste preslikano političko raspoloženje našeg javnog mnjenja i mi smo to morali da uvažimo kao realnost, a mi nismo mogli da menjamo tu realnost preko noći" , smatra Ljajić.

Ljajić zaključuje da hapšenje Mladića nije bila popularna odluka i da će deo glasača to sankcionisati na narednim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: