Tope se jezgra reaktora u Fukušimi

Japanske vlasti zvanično su potvrdile da je došlo do topljenja jezgra u tri reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima-Daići, teško oštećenoj u zemljotresu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2011.

11:32

Default images

Agencija za nuklearnu energiju je objavila analizu kojom je došla do ovog zaključka, prenosi agencija “Djidji Pres”.

To je sada prvi put da su zvanične vlasti Japana potvrdilei da je došlo do topljenja jezgra u sva tri reaktora u Fukušimi, u šta su sumnjali međunarodni eksperti odmah posle incidenta.

Energetski koncern “Tepco”, u čijem je vlasništvu elektrana, koja je teško oštećena tokom zemljotresa i cunamija 11.marta, je prošlog meseca saopštila da je došlo do topljenja jezgra u reaktoru jedan.

Tada je “Tepco” izneo samo podatak da postoji mogućnost da je došlo do topljenja jezgra i u ostala dva reaktora.

Topljenje jezgra nuklearnog reaktora predstavlja havariju nuklearnog reaktora i spada mđju najozbiljnije vrste nuklearnih incidenata.

Jezgro predstavlja fisioni materijal u obliku poluge koji pri velikoj temperaturi može izgubiti čvrstinu i počne se topiti.

Kada se jezgra reaktora počnu topiti, fisioni materijal se spušta na dno reaktorske komore. To se dešava usled nemogućnosti odvođenja toplote koju jezgro proizvodi.

Topljenje nuklearnog jezgra se smatra ozbiljnom havarijom jer može dovesti do ispuštanja radioaktivnih materija u atmosferu i trajnog zagadjenja velikog područja ako komora nuklearnog reaktora ne izdrži pritisak, prsne i ispusti radioaktivni materijal napolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: