Preminuo Lorens Iglberger

Američki diplomata, nekadašnji ambasador SAD u Beogradu Lorens Iglberger preminuo je u subotu u Americi u 81. godini posle kratke bolesti.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 04.06.2011.

22:43

Default images

Bio je angažovan u okviru američke diplomatije u rešavanju sukoba u bivšoj Jugoslaviji početkom '90-tih.

Angažovao ga je američki predsednik Džordž Buš stariji u čijoj je administraciji radio kao zamenik državnog sekretara i kao glavni savetnik predsednika SAD.

Lorens Iglberger je bio američki ambasador u Beogradu od 1977. do 1981. godine, a ranije je od 1962. do 1963. radio u ekonomskom odeljenju Ambasade SAD u Beogradu.

U biografiji na sajtu Stejt departmenta navodi se da je Iglbergerova uloga u Jugoslaviji početkom '90-tih bila kontroverzna, kao i da je podržavao Srbiju i negirao da su počinjeni zločini u Hratskoj.

Njujork tajms navodi da se Iglberger nekoliko puta sastajao s bivšim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i da je tražio od njega da suzbije srpski nacionalizam.

Raspad Jugoslavije je 1992. godine uporedio je s grčkom tragedijom i naveo da će "mnogo ljudi umreti", navodi AP.

Na zahtev američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg, Iglberger je 15. marta 2003. predvodio delegaciju SAD na sahrani premijera Srbije Zorana Đinđića.

Legenda američke diplomatije

Agencija AP navodi da je Iglberger bio netipičan zvaničnik Stejt departmenta i dodaje da je bio gojazan i strastven pušač.

Rodjen je 1930. godine u porodici koja je glasala za Republikansku stranku, i do kraja života je bio republkanca, kako navodi AP, umerenog tipa. Bio je čuven i po humoru.

Za 27 godina u diplomatiji, radio je i u administraciji Ričarda Niksona kao pomoćnik državnog sekretara Henrija Kisindžare. U eri predsednika Ronalda Regana bio je pomoćnik državnog sekretara i podsekretar u Stejt departmentu.

Poslednjih godina bio je na raspolaganju za savete američkim zvaničnicima, uključujući Hilari Klitnon, kada se pripremala za dužnost državnog sekretara. Svoje iskustvo i kontakte dobro je unovčio radeći za privatne kompanije, pružajući im savete na planu spoljne politike.

Lorens Iglberger je bio predsednik međunarodne komisije koja je rešila problem isplata premija osiguranja za preživele u holokaustu.

U predsedničkoj kampanji 2008. godine podržavao je republikanca Džona Mekejna. Tada je za Saru Pejlin, koja je bila kandidat za potpredsednika, rekao da nije dorasla tom zadatku, ali da bi mogla da se popravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: