Posle Stroja, slede Obraz i 1389?

Zabrana neonacističke organizacije Nacionalni stroj bi trebalo da bude uvertira za zabranu sličnih ekstremističkih organizacija, poput Obraza i 1389.

Izvor: B92

Petak, 03.06.2011.

18:45

Default images

Njihovu zabranu je tužilaštvo tražilo pre dve i po godine, a u Ustavnom sudu kažu da će do početka letnje pauze rešiti i to pitanje.

Nacionalni stroj više ne postoji. Nakon zabrane Ustavnog suda, članovi te "tajne organizacije" neće moći da organizuju javne skupove, tribine, izdaju knjige i brošure niti da na bilo koji način promovišu svoje ideje, kažu u tužilaštvu.

Oni očekuju da će ista sudbina zadesiti i preostale dve organizacije čija je zabrana tražena krajem 2008: Otačastveni pokret Obraz i SNP Naši 1389.

"Zajednički imenitelj svih ovih organizacija je izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti i to otvoreno zalaganje za diskriminaciju prema onima koji su drugačije veroispovesti, rase ili nacionalnosti, to im je zajednički imenitelj. A svakako da ovakva odluka ohrabruje Republičko javno tužilaštvo da će i druge inicijative biti usvojene", kaže Tomo Zorić, portparol Tužilaštva.

Ustavni sud je podeljen oko tumačenja zakona, kažu pravnici i navode da je u takvoj situaciji najbolje doslovce primeniti Ustav koji predviđa zabranu "udruženja čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje".

"U uslovima turbulentnog i podeljenog društva i verbalni iskazi mržnje mogu da izazovu mnogo ozbiljnije društvene razdore nego što je to slučaj sa stabilizovanim demokratijama. Naša, po mojoj oceni, nije dovojlno stabilizovana da bi to mogla da podnese", kaže Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava na fakultetu Union.

"Ovde treba biti oprezan i ne povrediti suštinu demokratskog principa slobode i udruživanja, čak i ako je to krajnja desnica, ali oni ne mogu da budu tajne organizacije, jer ovo je savremeno otvoreno društvo koje ne treba da trpi tajne organizacije, ja mislim da je samo pitanje dana kada će i one doći, mislim na Obraz i Naši 1389, ali je jako teško razlučiti da li su one političke organizacije ili imaju određene komponente izazivanja nasilja", kaže Stevan Lilić, iz udruženja Pravnici za demokratiju.

U policiji ne žele da komentarišu budući rad Ustavnog suda i prejudiciraju odluku o eventualnoj zabrani Obraza i Naši 1389, ali kažu da je sve ovo trebalo uraditi mnogo ranije.

"Mislim da će to imati pozitivne efekte i da bi to imalo pozitivnije efekte da je do toga doneseno dosta ranije, i to ko zna kad ranije, jer je veoma teško da policija ispravlja propuste u stvaranju sistema vrednosti koji kad se jednom stvori na pogrešan način, ne može se nikako izbiti pendrekom iz glave", kaže Ivica Dačić, ministar policije.

U Ustavnom sudu kažu za B92 da će Ustavni sud da se pozabavi zahtevom Tužilaštva za zabranom Obraza i 1389 pre letnje pauze. Kako kažu, ta dva slučaja planirana su da se nađu na dnevnom redu do kraja jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: