Srpske paravojske pljačkale Ilidžu

Radomir Kezunović, svedok na suđenju Radovanu Karadžiču, navodi da su srpske paravojske ratna dejstva na Ilidži u leto 1992. koristile za pljačku.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

12:48

Default images

Svedok Kezunović, bivši predsednik srpske opštine Ilidža i lokalnog kriznog štaba, opisao je kako su u maju i junu 1992. u taj kraj dolazile paravojske, "obično vikendom".

Paravojske su obično, po njegovim rečima, imale 10-15 ljudi, odevenih u različite uniforme i sa raznim simbolima.

"Došli bi autobusom, bili bi tu preko vikenda i učestvovali bi u dejstvima. Kad bi, zatim, odlazili, autobus bi bio pun napljačkanih stvari, a pratilo bi ga više automobila. Bilo je više takvih ekipa koje su, kao, dolazile da pomognu Srbima, a koristili su našu ratnu dramu za krađu i ličnu korist", kazao je Kezunović.
Na pitanje tužiteljke Ketrine Edžerton ko su bile vođe tih grupa, Kezunović je, uz ogradu da je to naknadno saznao, naveo imena Branislava Gavrilovića zvanog Brne; Milorada Ulemeka - Legije i "Bokana čije ime ne zna", a dodao je da su dolazili i "šešeljevci".

"Čuo sam i da je Vojislav Šešelj bio na Ilidži u poseti, zajedno sa Tomislavom Nikolićem", kazao je Kezunović, napominjući da mu je to rekao Neđeljko Prstojević, koji je nakon njega bio na položaju predsednika opštine Ilidža i lokalnog kriznog štaba.

Kezunović je posvedočio i da je položaj civila na Ilidži bio isti kao položaj stanovništva Sarajeva.

Na pitanje tužiteljke šta pod tim podrazumeva, svedok je odgovorio da su i na Ilidži i u Sarajevu civili bili u okruženju, izloženi artiljerijskoj i snajperskoj vatri i da su mnogi poginuli i bili ranjeni.

Navodeći primere, Kezunović je tvrdio da je tokom rata na Ilidži bilo ubijeno 1.000 civila, među kojima je bilo i nesrba. Prve napetosti na Ilidži, po njegovim rečima, usledile su pošto su 6. maja 1991. na Đurđevdanskom uranku na Romaniji govorili lider Srpske demokratske stranke iz BiH Radovan Karadžić i vođa Srpske radikalne stranke iz Srbije Vojislav Šešelj.

Tužiteljka je u sudnici prikazala snimak govora Šešelja i Karadžića. Šešelj je rekao da "neprijatelji sa Zapada pokušavaju novi genocid nad Srbima"; da će se Srbi osvetiti neprijateljima i za žrtve iz prošlosti; da će "srpski četnici delovati u srpskim zemljama" i da "ne damo ni pedalj teritorije istočno od linije Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica".

Na snimku se videlo i kako Karadžić poziva "Srbe da dođu sebi". "Ne kažem da je to velika Srbija kao doktor Šešelj", kazao je Karadžić, pozivajući na "demokratska sredstva" i "ekonomski razvoj srpskih krajeva".

Posle tih govora, kroz Ilidžu je prošla kolona automobila iz Sarajeva, većinom taksija iz kojih je pucano u vazduh i uzvikivano da "četnici neće proći u Sarajevu". Kezunović je ocenio da je to bio "odgovor muslimanskih struktura iz Sarajeva na Šešeljev govor".

U nastavku postupka, svedoka unakrsno ispituje Karadžić, koji se brani sam. O dosadašnjem toku suđenja čitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: