Tadić: EU sada da ispuni svoje

Boris Tadić izjavio da Srbija traži i očekuje da dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU. On smatra da će do decembra Srbija ispuniti sve uslove.

Izvor: FoNet, Tanjug

Utorak, 31.05.2011.

08:51

Default images

"Mi ne tražimo veštački put, već želimo da kao i Hrvatska dobijemo datum, rekao je Tadić u Nišu, nakon potpisivanja sporazuma sa italijanskim Benetonom.

Tadić je i ovom prilikom ponovio da će Srbija nastaviti da traga za preostalim haškim beguncem Goranom Hadžićem.

Predsednik Srbije je kazao i da je Ratko Mladić uhapšen čim je dobijena informacija o njegovom prebivalištu.

"To kažem pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću", naglasio je Tadić.

Predsednik Srbije je dodao i da se u ovom trenutku istražuje šta se sve zbivalo oko skrivanja Ratka Mladića i da li je neko, miomo zakonskih propisa, bio umešan u njegovu zaštitu.

Tadić je rekao da poslednjih dana sluša iz zemlje i iz sveta mnoge optužbe da je neko skrivao Mladića i dodao da je to nelogično i da nema nikakvog smisla.

"Trudim se da upotrebim najpristojniju reč, imajući u vidu potencijalnu štetu koju Srbija može da pretrpi zbog takvih glasina", rekao je Tadić.

Ne postoji ni jedan razlog da uhapsimo Mladića u toku posete Ketrin Ešton Srbiji, rekao je on, jer ako je ta logika rukovodila državne institucije, zašto to nismo uradili nekoliko dana ranije, kada je u Beograd dolazio Žoze Manuel Barozo.

"Sledeći tu logiku, još više razloga za hapšenje imali smo kada je dolazio Serže Bramerc, od čijeg izveštaja zavisi naš međunarodni kredibilitet. Ako smo skrivali Mladića, zašto ga nismo uhapsili kada je dolazila Hilari Klinton, koja ima nedvosmislen uticaj u međunarodnim odnosima",
izjavio je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić je i u izjavio agenciji AP rekao da je Ratko Mladić uhapšen čim je otkriveno mesto na kom se skrivao i dodao da će biti uhapšen i Goran Hadžić.

"Istina je da smo uhapsili Ratka Mladića momentalno kada smo ga otkrili", rekao je predsednik Srbije u intervjuu Asošiejted presu. On je rekao da je siguran da će i preostali haški begunac Goran Hadžić takođe biti uhapšen i to "u narednih nekoliko nedelja, mesec dana, u godini koja je pred nama".

Tadić je od Evropske unije zatražio da, posle hapšenja Mladića, podrži napore Srbije da do kraja godine dobije status kandidata i datum za početak pristupnih pregovora.

"Samo tražim od EU da ispuni svoj deo. Mi smo svoj deo ispunili i nastavićemo to da činimo", kazao je predsednik Srbije.

"Niko više nema prava da Srbiju stavlja na stub srama", kazao je Tadić i dodao da niko nema pravo da kaže "da je ova zemlja bez vladavine zakona i niko ne može reći da smo narod koji nije u stanju da se suoči sa svojom prošlošću".

Tadić je rekao da Srbiji "treba dati isti put ka članstvu u Evropskoj uniji, primenjen na druge bivše jugoslovenske republike, poput Hrvatske".
"Mi tražimo da Srbija, kao i Hrvatska, istovremeno dobije datum za početak pristupnih pregovora, a ne samo status kandidata. Kada kažem - mi tražimo, mislim da to zaslužujemo", podvukao je Tadić.

"Više nema prepreka", primećuje predsednik Srbije i dodaje da će "zaustavljanje Srbije biti čisto političko".

Haški begunac Ratko Mladić uhapšen je u četvrtak ujutru u Lazarevu u blizini Zrenjanina. Mladić u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda čeka pravosnažnost rešenja kojim je istražni sudija u petak konstatovao da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: