Procedura izručenja od 7 do 10 dana

Stručnjaci u Srbiji tvrde da bi Mladić mogao biti izručen Hagu u roku od nedelju dana. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton navodi da to može trajati i 10 dana.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2011.

14:18

Default images

Tužilac za ratne zločine Bruno Vekarić i državni sekretar Slobodan Homen navode da bi procedura isporučenja Mladića Hagu mogla da traje nedelju dana.

Postupak izručenja Ratka Mladića odvija se prema odredbama Zakona o saradnji s Haškim tribunalom.

Bruno Vekarić nije mogao da precizira kada će Mladić biti priveden na saslušanje kod istražnog sudije Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, koji treba da odluči da li su pretpostavke za izručenje Haškom tribunalu.

Postupak izručenja Mladića je u toku, rekao je Vekarić, i dodao da zakonska procedura za do isporučenja Mladića Hagu može da potraje oko nedelju dana.

Haški optuženik Ratko Mladić biće saslušan kod istražnog sudije u toku dana, a nakon toga nadležni sud će odlučiti o izručenju, rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Homen je na konferenciji za novinare takođe rekao da postupak može trajati do sedam dana.

On je rekao da će Mladiću biti pročitana optužnica, nakon čega će nadležni sud odlučiti o izručenju, dok konačnu odluku o tome donosi Ministarstvo pravde. Istražni sudija će Mladiću i njegovom braniocu koji treba da prisustvuje saslusanju predočiti optužnicu i saslušati šta ima da kaže povodom nje.

Prema zakonu o saradnji s Haškim tribunalom istražni sudija ima rok od tri dana da donese rešenje o ispunjenosti pretpostavki za predaju optuženika Haškom tribunalu.

Pretpostavke za izručenje su ispunjene kada se utvrdi da se zahtev odnosi na lice protiv koga se vodi postupak, da je protiv osobe čija se predaja traži potvrđena optužnica u skladu sa Statutom Haškog tribunala, da se okrivljeni tereti za delo koje je kažnjivo i po domaćem zakonu, kao i da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti Haškog tribunala.

Protiv ovog rešenja okrivljeni, njegov branilac i nadležni javni, odnosno državni tužilac imaju pravo žalbe tročlanom sudskom veću nadležnog suda u roku od tri dana od dana prijema rešenja.

Veće je dužno da odluku po žalbi donese u roku od tri dana od dana prijema žalbenih spisa, precizirano je u Zakonu. Žalba može biti poslata poštom, ali ona ne odlaže izvršenje rešenja, navodi se u zakonu. Pravosnažno izvršno rešenje kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog Haškom tribunalu potpisuje ministar pravde Republike Srbije.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je prethodno saopštilo da je hapšenjem haškog begunca Ratka Mladića ispunjena moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama.

U saopštenju se ističe da je Mladićevim hapšenjem zadovoljena pravda, jer su žrtve ratnih zločina i njihove porodice dugo čekale na taj trenutak.

"Pokazali smo privrženost vrednostima koje dele Evropa i ceo svet. Ponosni smo što u ovom trenutku vraćamo teret prošlosti tamo gde mu je mesto, u mračne devedesete. Buduće generacije ove zemlje su konačno dobile svoju šansu", navodi se u saopštenju.

Eštonova: Mladić u Hagu za 10 dana

Ketrin Ešton (Beta)
Haški optuženik Ratko Mladić trebalo bi da bude prebačen u Haški tribunal za devet do 10 dana, izjavila je danas visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Svi se nadamo da će se ovaj transfer sprovesti brzo", izjavila je Eštonova, koja boravi u poseti Beogradu.

"Treba da se sprovede procedura izručenja i očekujemo da će (Mladić) biti prebačen, kako smatram, u roku od devet, 10 dana, to mi govore ovde u Beogradu", kazala je visoka predstavnica EU.

Eštonova je ranije izjavila da je hapšenje Mladića važan koran napred za Srbiju i međunarodnu pravdu i pozvala je Srbiju da ga bez ikakvog odlaganja izruči Haškom tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: