Stros-Kana napustila supruga

An Sankler, supruga Dominika Stros Kana, napustila je stas u kojem je bivši izvršni direktor MMF-a u kućnom pritvoru zbog optužbi za seksualni napad.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.05.2011.

20:41

Default images

Sanklerova je napustila luksuzni stan u donjem Menhetnu, nedaleko od Vol Strita, tokom prepodneva.

Ušla je u automobil i odvezla se u nepoznatom pravcu. Sanklerova je bila uz supruga od njegovog hapšenja prošle subote. Šezdesetdvogodišnji diplomata i bankar je optužen da je seksualno napao sobaricu u apartmanu u hotelu Sofitel na Menhetnu.

Pušten je iz zatvora Rajkers u petak uz kauciju od milion dolara i uz zalog od pet miliona dolara.

Veliki broj novinara i znatiželjnika neprestano stoji ispred zgrade na broju 71 u Ulici Brodvej, gde je Stros Kan doveden nakon što mu je gostoprimstvo uskratila druga zgrada čiji su se stanari plašili medijske opsade.

Stros Kan je, u noći između srede i četvrtka, podneo ostavku na položaj izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

Uhapšen je 14. maja na njujorškom aerodromu Džon F. Kenedi i izveden iz aviona 10 minuta pre poletanja za Pariz, pošto ga je sobarica hotela u kome je odseo prijavila za seksualni napad.

Feministkinje protestovale u Parizu

Oko 500 žena okupilo se u Parizu na protestu feminističkih grupa zbog talasa seksističkih komentara u francuskoj javnosti posle hapšenja direktora MMF-a Dominika Stros Kana.

Dok je u inostranstvu Stros Kan stavljan na stub srama, u Francuskoj su mnoge njegove pristalice počele preko radio-talasa, blogova i novinarskih kolumni da ga brane, napadaju američki pravosudni sistem i, u nekim slučajevima, dovode u pitanje integritet žrtve.

"Problem nije ono što se dogodilo u Njujorku, već talas seksizma koji je usledio", poručila je Karolin Has, predsednica grupe "Usudi se, feminizam" i jedna od organizatorki događaja i peticije, koju je potpisalo 13.000 ljudi.

"Sve smo mi sobarice", pisalo je na jednom od plakata, razvučenom ispred galerijskog kompleksa centra Pompidu, dok je na drugom stajalo "Ne, znači ne". Gnev feministkinja usmeren je na komentare u medijima i talas neprikladnih onlajn šala na društvenim mrežama.

Organizatori kažu da svake godine 75.000 žena u Francuskoj bude silovano, a da samo jedna od 10 podnese tužbu, iz straha da ih neće zaštititi ili uzeti za ozbiljno u "mačo" društvu, kakvo je u Francuskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: