Klinton pomešao Makedoniju i CG

Bivši američki predsednik Bil Klinton u Budvi otvorio konferenciju o jugoistočnoj Evropi i rekao da mu je drago što je u Makedoniji.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 22.05.2011.

09:14

Default images

Pored ovog lapsusa, Klinton je poručio da region Balkana treba da bude integrisan u Evropu, preko Evropske unije i NATO.

Klinton je, na konferenciji Balkanske inicijative za jačanje društva jugoistočne Evrope, rekao i da je neophodno nastaviti internu integraciju balkanskog regiona.

Klinton je podsetio da je raspad bivše Jugoslavije proizveo pitanje kakva će biti budućnost i da li će etničke, verske i političke razlike ovog regiona dovesti do integracije ili dezintegracije, odnosno bojnog polja.

Prema njegovim rečima, isto pitanje se postavlja i danas na Bliskom istoku.

“Imali smo rat u Bosni i nakon toga sukob na Kosovu. Bilo je potrebno doneti veliki broj odluka koje, kada ih sada posmatramo, možda se može učiniti da su bile očigledne, ali nisu”, rekao je bivši američki predsednik.

On je kazao da želi da iskaže poštovanje svim ljudima koji su tada na različit načine morali da se saglase s pitanjem kako će izgledati 21. vek. Bilo je pitanje da li će novostvorene granice, koje više nisu tako jasne, biti dobre ili loše, da li će, kako je rekao, prevladati pozitivne ili negativne sile.

Klinton je rekao da Evropu vidi kao jedinstveni kontinent koji će živeti u miru i demokratiji sa funcionanim vladama koje će razvijati svoju solidarnost.

On je u jednočasovnom obraćanju poručio da u životu ne postoje jednostavni odgovori i da niko ne zna šta će se zapravo dogoditi.

Ovde možete pogledati i uključenje Ljubice Gojgić, koja je pratila konferenciju koja se održava u Budvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: