Bramerc podneo negativan izveštaj

Dosadašnji napori Srbije da uhapsi begunce nisu bili dovoljni, zaključio je u svom izveštaju SB glavni haški tužilac Serž Bramerc, saznaje B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2011.

11:08

Default images

U izveštaju u koji je B92 imao uvid, a koji će biti razmatran na zasedanju 6. juna, Bramerc navodi da neuspeh Srbije potkopava kredibilitet vlasti u Beogradu i snagu izjava o spremnosti da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Tužilac navodi i da su kritike i preporuke koje je izneo u decembarskom izveštaju samo delimično uvažene - vlasti i dalje prate samo ograničen broj tragova za beguncima i ne uspevaju da prošire opseg istrage.

Bramerc je zadovoljan jedino saradnjom sa Beogradom u razmeni dokumenata.

"Postojeća strategija Srbije za hapšenje begunaca u potpunosti je neuspešna. Srbija mora suštinski da razmotri sve korake koji su do sada preduzeti, da ponovo razmotri svoju strategiju i metode koje primenjuje u okviru te strategije i da odmah ispravi sve nedostatke. Novi, znatno rigorozniji pristup u potrazi za beguncima je hitno potreban. Neophodne su sveobuhvatnije istrage uz upotrebu svih raspoloživih oruđa. Od Srbije se traži da ispita ulogu mreže pomagača. Bez značajnih poboljšanja u ovoj oblasti saradnje sa sudom begunci neće biti uhapšeni, a srpska vlada mora da svoju spremnost, izraženu na rečima, prevede u konkretna dela i vidljive rezultate", navodi se, između ostalog, u Bramercovom izveštaju.

Bramercov izveštaj faktičko stanje

Rasim Ljajiæ (Tanjug, Arhiva)
Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da Bramercov izveštaj predstavlja faktičko stanje trenutnih odnosa Srbije i Haškog suda.

"To je jedno faktičko stanje naših odnosa. Ono što mi sada treba da radimo je da intenziviramo napore u potragama za optuženicima, da primenimo multidisciplinarni pristup, da svi ne očekuju da BIA završi ceo posao nego da se uključe i druge službe, institucije, ministarstva, MUP", kaže Ljajić.

Ljajić je ocenio da sa Bramercom ne bi trebalo ulaziti u polemiku, već treba pojačati napore u potragama za optuženicima.

Ko je odgovoran za godine bezuspešnih potraga za beguncima ni sada neće biti utvrđeno, jer je sve podređeno poboljšanju haške ocene.

"Mnogo važnije od toga ko je sad prav, a ko je kriv, da li je moglo više ili manje jeste da usmerimo sve snage na to da se ova priča okonča", rekao je Rasim Ljajić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

163 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: