Divlja gradnja na Gružanskom jezeru

Kragujevački "Vodovod" već šest godina pokušava da reši problem divlje gradnje na Gružanskom jezeru sa koga se pijaćom vodom snabdeva oko 300.000 građana.

Izvor: B92

Subota, 07.05.2011.

17:37

Default images

Do danas nijedna vikendica nije uklonjena, jer opština Knić, u čijoj je to nadležnosti, nema stalno zaposlenog građevinskog inspektora.

Iako je gradnja u zoni sanitarne zaštite koja obuhvata pojas širine 500 metara zabranjena, broj vikendica na obali Gružanskog jezera i dalje raste.

U kragujevačkom "Vodovodu" koji gazduje ovom akumulacijom kažu da je samo tokom ove godine izgrađeno desetak novih objekata.

"Evo baš kućica iza mene je izgrađena pre možda mesec ili dva, što ukazuje na to da se i dalje divlja oko akumulacije", kaže Novica Milošević, tehnički direktor "Vodovoda".

Osim što ozbiljno može da ugrozi kvalitet vode kojom se, kako saznajemo u "Vodovodu", snabdevaju građana Kragujevca, Knića, Batočine, a po potrebi i Kraljeva, divlja gradnja na Gružanskom jezeru smeta i ribolovcima koji, kako kažu, uredno plaćaju dozvole za pecanje.

Najviše zamerki imaju na to što od ograđenih dvorišta ne mogu da priđu do jezera, dok ima i onih kojima smetaju psi koji čuvaju okućnice.

Petar Kuzmanović iz Mrčajevaca vlasnik je jednog od sada već 170 objekata u zoni sanitarne zaštite. Kaže da je svestan da je napravio prekršaj kada je vikendicu sagradio na državnoj zemlji.

"Samo neka dođu ljudi, neka kažu, za sedam dana ću da sklonim. Ja ću da je zašrafim, da je sklonim, i ploču i sve okej", kaže Kuzmanović.

U opštini Knić na čijoj teritoriji se nalazi Gružansko jezero kažu da nisu izdali nijedno rešenje za rušenje spornih objekata, jer za to nemaju ovlašćeno lice.

Građevinska inspektorka Gordana Jovanović, koja je prošle godine zaposlena na određeno vreme jer nije imala položen stručni ispit, kaže da je u međuvremenu ispit položila, ali da opština još uvek nema odobrenje da je primi u stalni radni odnos, bez koga, kako kaže, ne može da potpisuje ovakva rešenja.

"Ja sam do sada obavljala normalno što se tiče jezera popis svih objekata i izdavana su rešenja, nezavisno od jezera, vezana za rad na teritoriji opštine", kaže ona.

U kragujevačkom "Vodovodu" tvrde da je voda sa akumulacije "Gruža" ispravna za piće, ali i da su nadležna ministarstva više puta upozoravali na mogućnost zagađenja najvećeg izvora pijaće vode u Šumadiji.

"Imamo neka uveravanja da će već posle prvomajskih praznika to doći na realizaciju", kaže Obren Ćetković, direktor "Vodovoda".

Jedino što je do danas uklonjeno sa Gružanskog jezera su pontonske platforme, zbog čega je petnaestak vlasnika podnelo krivične prijave protiv rukovodstva i radnika kragujevačkog "Vodovoda".

Kako ih je tužilaštvo odbacilo, ovi građani su pred Osnovnim sudom u Kragujevcu pokrenuli spor protiv zaposlenih u ovom preduzeću za "uništavanje tuđe stvari". Podsećamo, među tim "stvarima" bila su i burad na kojima su stajala imena proizvođača toksičnih materija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: