Ukloniti školsku bazu podataka

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio od vojvođanskih vlasti da uklone centralizovanu školsku bazu podataka.

Izvor: B92

Utorak, 26.04.2011.

13:18

Default images

Ta baza je, po Šabićevim rečima, sastavljena suprotno zakonu i nalazi se na privatnom serveru i pod administrativnom kontrolom inostrane firme.

Šabić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zabranio dalju obradu podataka u okviru takozvane centralizovane školske baze podataka i sistema za obaveštavanje roditelja o uspehu učenika.

Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i preduzeću "WDW Soft d.o.o." je naloženo da zatvore sve pristupe bazi podataka iz lokalnih i spoljnih mreža, kao i da u roku od 10 dana od prijema rešenja brišu iz baze podatke o ličnosti za 200.271 učenika, roditelja, nastavnog i vannastavnog osoblja, navedeno je dalje u Šabićevom saopštenju.

Poverenik je upozorio da je školska baza veoma velika zbirka podataka od nacionalnog značaja, ali da se nalazi pod punom administrativnom kontrolom privatne firme koja je u većinskom vlasništvu stranog preduzeća.

"Nakon nadzora koji je sproveden po službenoj dužnosti, utvrđeno je da je navedena baza podataka uspostavljena i da funkcioniše na način koji je u potpunoj suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", ocenio je Šabić.

On je naveo da Ustav Srbije utvrđuje da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom, ali da nijednom odredbom nijednog zakona nije utvrđen osnov za uspostavljanje i funkcionisanje ovakve zbirke podataka.

Šabić navodi da je pokrajinski sekretarijat, u saradnji sa "WDW Soft d.o.o", bazu podataka uspostavio suprotno Ustavom utvrđenom uslovu, pozivajući se na zaključke Skupštine i Vlade AP Vojvodine.

"Sasvim je jasno da se takvi zaključci ni u kom slučaju ne mogu pretpostaviti hijerarhijski superiornim aktima kao što su Ustav i zakon", ističe Šabić i dodaje da su sami zaključci tumačeni nedopustivo široko i sprovođeni nekorektno i nedosledno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: