Štrbac: Šamar za politiku Hrvatske

Direktor dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocenio da presude hrvatskim generalima predstavljaju "šamar za politiku Hrvatske".

Izvor: B92

Petak, 15.04.2011.

17:51

Default images

Štrbac je gostujući u Vestima B92 izjavio da će presuda hrvatskim generalima istaći neophodnost "revizije hrvatske istorije".

Tribunal će uputiti poziv pravosuđu u Hrvatskoj i regionu da se i ostali članovi tog udruženog zločinačkog poduhvata procesuiraju.

"Presuda, takođe, mora i da neminovno navede Evropsku uniju na preispitivanje toga da li je Hrvatska sa ovako teškim teretom spremna da uđe u zajednicu demokratskih država, a biće i jak vetar u leđa kontratužbi Srbije za genocid nad Srbima do 1991. do 1995. godine", kazao je Štrbac.

Štrbac je istakao da je najvažnija kvalifikacija presude sadržana u definisanju krivičnog dela kao udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman i koje je sprovedeno u cilju proterivanja srpskog stanovništva iz Kninske krajine.

"Presuda ide u dva smera, u prvom je usmerena ka osuđenim generalima, koji će ispaštati, a u drugom prema hrvatskoj državi, posebno rukovodstvu koje je napravilo tu državu", naveo je Štrbac.

On je ocenio da takva odluka Haškog tribunala predstavlja "dobru osnovu" kako bi Srbi prognani iz Hrvatske brže i lakše povratili lična, imovinska i politička prava koja su im oduzeta i uskraćena nakon akcije hrvatskih oružanih snaga "Oluja".

Štrbac je naveo i da će današnje presude nekadašnjem hrvatskom vojnom vrhu dovesti u pitanje legitimnost proslave 5. avgusta kao hrvatskog državnog praznika Dana pobede i Dana domovinske zahvalnosti.

Ignjatović: Važnost definicije "zajedničkog zločinačkog poduhvata"

Šef vladine Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović istakao je važnost odluke suda koji je utvrdio da je postojao zajednički zločinački poduhvat da se Srbi proteraju iz Hrvatske.

"Poznata je činjenica da je iz Hrvatske 1995. godine, u akciji 'Oluja', prognano preko 200.000 Srba, da su se dogodili mnogi zločini, uništavana imovina i van vojne potrebe", rekao je Ignjatović i naveo da je stoga ishod ovog postupka bio očekivan.

Gostovanje Ignjatovića u Vestima B92 možete pogledati ovde:

Vekarić: Presuda bitna pre svega zbog žrtava

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je haškom presudom generalima hrvatske vojske, akcija "Oluja" dobila pravosudnu istinu koja je, pre svega, važna za žrtve tog ratnog zločina.

Vekarić je za B92 rekao da je "Oluja" kao dan pobede u Hrvatskoj i dan tuge u Srbiji, dobila parvosudnu istinu i kvalifikaciju i to je, pre svega, važno za žrtve zločina, odnosno, kako je naveo, civile koji su rešili da ostanu nakon povlačenja srpskog stanovništva.

"To je zločin za koji do sada nije dat pravosudni odgovor", rekao je Vekarić navodeći da je od devet tačaka optužnice koje se odnose na Gotovinu sud usvojio osam i da je veoma značajno da je predsednik jedan države predstavljen kao deo zločinačkog poduhvata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: