"Očekivana i pravedna presuda"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Haški tribunal postupio u skladu s pravom, kada je izrekao presude trojici hrvatskih generala.

Izvor: B92, Beta

Petak, 15.04.2011.

14:52

Default images

"Ukoliko imamo kazne primerene zločinu koji je izvršen, onda imamo veće šanse i pretpostavke za pomirenje među građanima na prostoru jugoistočne Evrope", rekao je Tadić.

Dok su u Hrvatskoj svi šokirani presudom, u Srbiji se ocenjuje da je važnije od visine kazne da je Tribunal istom presudom konstatovao da je akcija "Oluja" bila usmerena na etničko čišćenje Srba iz Hrvatske.

Za razliku od hrvatskih političara kojima je zasmetao zaključak Haškog tribunala gde je "Oluja" okvalifikovana kao zločinačko udruživanje sa Tuđnamom na čelu u kome je učestvovala vojska i specijalna plicija u Srbiji su političari presudu ocenili kao prekretnicu.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je Haški tribunal postupio u skladu sa pravom, ali da ne želi da se previše udubljujeu ocenu opravdanosti kazni jer je to mešanje u rad Haškog tribunala i pravosuđa.

"Potrebno je da gradimo potpuno nov ambijent u Srbiji i u regionu, koji privlači kapital i otvara radna mesta i samo u tim okolnostima može doći do povećanja standarda građana i možemo dobro da reagujemo na teške situacije. Zato je potrebno da napredujemo ka Evropskoj uniji", ukazao je predsednik Srbije.

Tadić je naglasio da se ne bi udubljivao u ocenu opravdanosti kazni, jer bi to bilo mešanje u rad Haškog tribunala i pravosuđa, a kao predsednik Srbije principijelno uvek izbegava da se meša u rad pravosudnih institucija i institucija Ujedinjenih nacija.

Podsetimo, Haški tribunal je izekao presudu hrvatskom generalu Anti Gotovini od 24 godine zatvora, a Mladenu Markaču od 18 godina. Ivan Čermak je oslobođen.

Homen: Treba da smo zadovoljni kaznom

Slobodan Homen (Tanjug)
Državni sekretar Slobodan Homen izjavio je da možemo biti zadovoljni visinom izrečene kazne hrvatskom generalu Anti Gotovini, ali da je od toga važnije što je Haški tribunal istom presudom konstatovao da je akcija "Oluja" bila usmerena na etničko čišćenje Srba iz Hrvatske.

"Važno je da postoji presuda i da su oni oglašeni krivim za one zločine što smo mi svi znali, a to je etničko čišćenje srpskog naroda", rekao je Homen.

Prema njegovim rečima, možemo da kažemo da smo zadovoljni visinom izrečene kazne, ali daleko važnije od kazne je poruka i priznanje suda zahtevu haškog tužilaštva, koje konstatuje da je bilo etničkog čišćenja, da su Srbi svesno proterani i da je to bio organizovani plan.

Homen smatra da će današnja presuda Haškog tribunala Gotovini baciti "drugu sliku" na događaje iz devedesetih godina i na ulogu srpskog naroda u tom ratu.

SPO: Realna slika "Oluje"

Lider SPO Vuk Drašković izjavio je da presuda hrvatskom generalu Anti Gotovini odražava ono što se zbilo u Krajini, a to je etničko čišćenje srpskog naroda u operaciji "Oluja".

"S druge strane mislim da će mnogi u Srbiji sada opreznije govoriti da je taj tribunal antisrpski", rekao je Drašković novinarima u Beogradu.

On je istakao da se svakom sudu može prigovarati dosta toga, ali da ipak, kako je ocenio, Tribuinal u Hagu sudi prema dokazima i prema težini dela sadržanih i dokazanih u optužnici.

Palma: Nema više obeležavanja Oluje

Dragan Markoviæ Palma (FoNet, arhiva)
Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković - Palma ocenio je da je presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima "konačno prava", a da Hrvatska nakon ovoga treba da prestane da obeležava godišnjicu operacije Oluja.

"Očigledno, Haški tribunal je počeo da donosi prave presude", rekao je Marković.

Marković je istakao da Jedinstvena Srbija, čiji je on predsednik, "traži da Hrvatska tu operaciju, koju je proglasila državnim praznikom, prestane da ga obeležava i izbriše ga iz kalendara praznika".

"To govorim, imajući u vidu da je to ratno zločinački, genocidni praznik i to je potvrdila i današnja presuda, a i pokazalo se potpuno tačnim ono što smo mi govorili, poslednjih godina da je u Oluji počinjen zločin", rekao je Marković.

Dodik: Očekivana presuda

(FoNet)
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima za udruženi zločinački poduhvat bila očekivana.

"Sud je doneo svoju odluku, očigledna je činjenica da svi napori koji su uloženi ovde da se pokaže da su Srbi bili stradalnici na ovaj način je dobilo i sudski epilog. Ja ne mogu da komentarišem odluku Suda u tom pogledu, ali činjenica je da je osuđen Ante Gotovina, koji je bio veoma blizak političkom i vojnom rukovodstvu iz tog vremena Hrvatske, što govori o tome i potrebi da se skine stereotip da su samo Srbi vodili organizoovan ra,t a da su ostali to radili pojedinačno", rekao je Dodik.

Realan pogled na ratove bivše Jugoslavije

Koalicija udruženja izbjeglica izrazila je očekivanje da će osuđujuće presude hrvatskim generalima doprineti odlaganju prijema Hrvatske u članstvo Evropske unije dok se ne pronađe sveobuhvatno, pravično i trajno rješenje imovinskih i brojnih drugih problema izbeglih i prognanih Srba.
Ta Koalicija je ocenila da su osuđujuće presude hrvatskim generalima jedna od prekretnica u budućim odnosima između hrvatskog i srpskog naroda koja će doprineti da se realno sagledaju uzroci i karakter rata na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno da se odbaci konstrukcija zvaničnog Zagreba da je Hrvatska vodila osobodilački rat a da su Srbi bili agresori.

Koalicija udruženja izbeglica je pozdravila odluku Haškog tribunala da donese osuđujuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i da prihvati stav iz optužnice da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proterivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske i otimanja njihove imovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: