Uhapšen bivši direktor Metals banke

U Novom Sadu uhapšeno 9 osoba, među kojima i bivši direktor Metals banke Ananije Pavićević, zbog sumnje da su oštetili tu banku za 18 miliona evra.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 12.04.2011.

09:40

Default images

Njih su uhapsili pripadnici kriminalističke policije i pripadnici PU Beograda i Novog Sada, u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Kriminalna grupa se tereti da je u periodu 2007-2008, kršeći zakone i podzakonske akte, odobrila više kredita pod povoljnim uslovima bez finansijskog obezbeđenja i garancija za otplatu obaveza.

Devetočlana grupa, sa bivšim direktrorom Metals banke na čelu, sumnjiči se da je na taj način oštetila Metals banku AD Novi Sad za do sada utvrđen iznos od 18 miliona evra.

Najveći deo sredstava od odobrenih kredita iskorišćen je za kupovinu akcija Metals banke i drugih pravnih lica, kako kupovinom akcija na berzi tako i u postupcima privatizacije, kao i za kupovinu nekretnina na teritoriji Srbije i Crne Gore, potvrđeno je za B92 u policiji.

Kako je za B92 potvrdio direktor policije MUP Srbije Milorad Veljović, uhapšeni su Ananije Pavićević (1948), Milan Tepić (1947), Nada Milankov (1954), Dušan Martinović (1949), Stanko Todorović (1950), Anka Lončar (1954), Aleksandar Pavićević (1970), Dejan Pavićević (1979) i Predrag Lončar (1976).

Podsetimo, u oktobru 2008. Narodna banke Srbije imenovala je prinudnu upravu i uvela prinudne mere u Metals banku, suspendujući dotadašnje organe uprave.

Jedan od tada imenovanih prinudnih upravnika, Srđan Petrović, uhapšen je zajedno sa još dve osobe u novembru prošle godine, zbog sumnje da su učestvovali u pranju oko tri i po miliona evra od prodaje kokaina kriminalne grupe Darka Šarića. Nešto ranije te (2010) godine, Metals banka zvanično je promenila ime u Razvojnu banku Vojvodine, pošto je banka od jula 2009. godine prešla u većinsko vlasništvo Vlade Vojvodine.

Hapšenje nema veze sa Šarićem

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je današnja akcija bila nastavak prethodnih koje su usmerene na borbu protiv organizovanog kriminala.

Upitan da li su uhapšeni bili u vezi sa narko bosom Darkom Šarićem, Dačić je odgovorio odrečno, dodavši da će dalja istraga pokazati da li postoje neke veze.

"Ovde je reč o drugom krivičnom delu, pre svega finansijskom kriminalu, odnosno malverzacijama pri davanju kredita", objasnio je ministar policije.

Dačić je dodao da će ovakvih akcija biti još jer postoji veliki broj zahteva radnika koji od policije traže da ispita poslovanje njihovih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: