Odluka o komunalnom redu u Beogradu

Odbornici Skupštine Beograda usvojili Odluku o komunalnom redu, kojom se po prvi put u celini reguliše problematika komunalnog reda u celom gradu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.04.2011.

20:32

Default images

Novom odlukom, definisano je ko vodi računa o svakom delu grada i ko može da sankcioniše onoga ko prekrši pravila, naveo je član Gradskog veća Goran Aleksić.

"Ovom odlukom, problematika komunalnog reda je istretirana i pokrivena je teritorija grada i svaki od subjekata dobio svoj delokrug nadzora u održavanju komunalnog reda", dodao je on.

Komunalni red, prema ovoj odluci obuhvata opštu uređenost naselja i uređenost postavljanja objekata na javnim površinama.

Aleksić je naveo da su odlukom, u skladu sa Zakonom o prekršajima, definisane kazne za prekršaje, odnosno, definisano je šta se smatra prekršajem i ko vrši nadzor.

Odlukom je predviđeno da pravna lica koja štete izgledu zgrada, javnih zelenih i saobraćajnih površina i ostalih javnih objekata mogu da budu kažnjena iznosom od 50.000 do milion dinara.

Aleksić je najavio da će biti donet i set komunalnih odluka, kako bi građani mogli da se informišu o novim pravilima, da se više ne bi dešavale situacije da se prekršaj vidi, a da se ne zna ko treba da ga reši.

Odbornici su usvojili i izmenu odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Beograda, kojom su komunalni policajci dobili pravo da kontrolišu putnike u prevozu, da naplaćuju kazne, pa čak i da putnike, ukoliko je to potrebno, sprovedu do sudije za prekršaje.

Na sednici je usvojen i Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2011. godinu, koji obuhvata 13 beogradskih opština- Barajevo, Voždovac, Grocku, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovicu, Sopot, Surčin i Čukaricu.

Direktorka Uprave za poljoprivredu Biljana Čukić rekla je da je tim programom za davanje u zakup predloženo 8.904 hektara poljoprovrednog zemljišta u državnoj svojini, dok će 540 hektara biti dato na korišćenje bez naknade, a u zakup po osnovu uzgajanja životinja biće dato 778 hektara.

Za te površine moći će da konkurišu svi poljoprivredni proizvođači, fizička i pravna lica, a ugovori će biti zaključeni sa onim koji daju najpovoljniju ponudu, navela je ona.

U tom programu ne učestvuju opštine Vračar, Savski venac i Stari grad, koje nemaju poljoprivredno zemljište, kao ni Zvezdara, na kojoj nema poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Usvajanjem odluke o izmeni i dopuni odluke o zaduženju Beograda u funkciji podsticanja građevinske industrije Srbije, a po projektima koje kandiduje grad Beograd, predviđeno je da se i projekat "Sanacija i adaptacija otvorenog stadiona SRC Tašmajdan" finansira sa Zakonom o podsticanju građevinske industrije Srbije.

Prema izmenama odluke, od 500 miliona dinara predviđenih za taj projekat, 217 miliona biće finansirano u skladu sa tim zakonom, dok će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 283 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: