Tadić: Srbija vozi "Tur d frans"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da bi dobijanje statusa kandidata i datuma početka pregovora Srbije sa EU predstavljali političku prekretnicu za zemlju.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 07.04.2011.

14:55

Default images

On je rekao da je naišao na veliko razumevanje zvaničnog Pariza po pitanju evropskih integracija Srbije.

Tadić je proces evropskih integracija Srbije slikovito uporedio sa biciklističkom trkom "Tur d frans", rekavši da se Srbija nalazi pred "brdskim prolaznim ciljem".

"Posle dobijanja statusa kandidata biće kud i kamo lakše implementirati reforme, jer ćemo tada imati potpuno drugačiju političku atmosferu u Srbiji i regionu kao i veće šanse za investicije i podizanje životnog standarda", rekao je Tadić u izjavi novinarima posle serije razgovora sa francuskim državnim zvaničnicima, uključujući premijera Fransoa Fijona.

On je pozvao francuskog premijera da sa privrednicima poseti Srbiju, istakavši u izjavi novinarima posle razgovora sa Fijonom u Palati Matinjon da je bilo reči o saradnji dve zemlje u građevinskoj industriji i infrastrukturnim projektima, kao i u domenu energetike i zelenih i novih tehnologija.

"On je težak, prema njemu se penjemo otežanim ritmom, ali ne smemo da prestanemo, već moramo da ubrzamo", rekao je pedsednik Srbije.

Tadić je kazao da je sa Fijonom govorio i o francuskim kompanijama koje danas posluju u Srbiji, istakavši uverenje da bi one mogle da dupliraju svoje kapacitete.

"Tokom dana ću imati susret sa privrednicima koji nameravaju da dođu u Srbiju. I kompanija Mišlen najavljuje dupliranje svoje proizvodnje u Srbiji", rekao je on.

Predsednik Srbije je rekao da je sa francuskim premijerom govorio o političkim i tradicionalnim odnosima Srbije i Francuske, ocenivši da bi oni trebalo da dobiju novi zamah, posebno nakon mnogo višeg nivoa razumevanja koji je postignut u poslednjih godinu dana.

"Verujem da će to razumevanje biti potvrđeno i na sutrašnjem sastanku sa Nikolom Sarkozijem", kazao je predsednik Tadić.

Serija susreta

Predsednik Srbije razgovarao je ranije danas u Parizu i sa predsednikom francuske Nacionalne skupštine Bernarom Akojeom i predsednikom Senata Žerarom Laršeom.

Predsednika Srbije je ispred Luksemburške palate, u kojoj je smešten Senat, Larše dočekao u prisustvu pripadnika francuske garde i konjičkog voda, uz najviše državničke počasti, koje predsednika Srbije prate u Parizu u svakoj zvaničnoj prilici od početka posete, odnosno dočeka na aerodromu Orli.

Tadić će večeras prisustvovati prijemu u rezidenciji ambasadora Srbije u Parizu Dušana Batakovića, kao i koktelu za francuske privrednike koji posluju u Srbiji.

Sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem sastaje se sutra, na koncu trodnevne zvanične posete Francuskoj.

Prvog dana posete srpski predsednik se sastao sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora francuskog parlamenta Akselom Ponjetovskim i održao predavanje "Srbija, Francuska i Evropska unija" na Vojnoj akademiji u Parizu.

Tokom obraćanja na Vojnoj akademiji u Parizu on je poručio da je Srbija danas moderna evropska država, odlučna da nađe svoje mesto u EU i dodao da je podrška Francuske ključna za dalji proces evropskih integracija Srbije.

Tadić je rekao da je Srbija pokazala da uspešno može da se bori protiv organizovanog kriminala, da razvija dobre odnose sa velikim brojem vanevropskih država, kao i da je bitan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Simić: Ekonomski aspekt najvažniji

Predsedničku posetu je u Vestima B92 komentarisao i Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka i nekadašnji ambasador u Francuskoj.

On kaže da je ekonomski aspekt najvažniji:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: