Ombudsman u poseti Novom Pazaru

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio u Novom Pazaru da su problemi građana u Sandžaku u suštini isti oni sa kojima se susreću stanovnici drugih delova Srbije.

Izvor: RTV Novi Pazar

Četvrtak, 31.03.2011.

23:00

Default images

Država, prema njegovim rečima, pošto ne poklanja dovoljno pažnje tom kraju, čini da se stvara utisak da su problemi u tom multietničkom regionu veći.

Prema njegovim rečima, država mora da pokaže pažnju prema ovom regionu, onoliku koliku ovaj kraj očekuje i koliku on posvećuje široj zajednici.

"Problemi sa kojima se Novopazarci suočavaju su isti problemima sa kojima se suočavaju građani širom Srbije, ali postoji, čini se, jedan utisak da su ovde problemi teži, jer je reč o multietničkoj sredini. I tu, moram da priznam, kriv je Beograd", istakao je Janković, koji sa svojim saradnicima boravi u Novom Pazaru i Sandžaku, gde prikuplja pritužbe građana, koji preko državnih institucija nisu uspeli da ostvare svoja prava. Janković je zatražio od predstavnika Gradske uprave da se maksimalno potrude kako bi pomogli građanima da najbrže, najefikasnije i najpotpunije ostvare neka svoja prava.

On je o brojnim problemima, kao i o političkoj, ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Novom Pazaru razgovarao sa gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem i predstavnicima Gradske uprave.

Mahmutović je nakon sastanka sa ombudsmanom istakao da se problemi moraju rešavati, jer bez obzira na šta se odnosili, oni negativno utiču na ekonomske prilike u gradu i regionu.

"Novi Pazar je podneo zahtev i tražiće u narednom periodu da, kao što imamo filijalu PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje, imamo i ostale republičke službe u obliku filijala ovde u Novom Pazaru. I u tome ćemo istrajati", kazao je gradonačelnik Novog Pazara.

Zaštitnik građana sa svojim saradnicima boravi u Novom Pazaru i Sandžaku, gde prikuplja pritužbe građana koji preko državnih institucija nisu uspeli da ostvare svoja prava i upoznaje ih sa nadležnostima ombudsmana.

Rade Jolović je jedan od prvih građana koji su se požalili republičkom zaštitniku građana koji pritužbe dva dana prima u Novom Pazaru. Iza zatvorenih vrata, kako pravila nalažu, u gradskoj biblioteci, gde ombudsmanovi saradnici primaju stranke, Jolović je govorio o problemima sa kojima sa susreću Srbi u Novom Pazaru.

"Ja sam došao da zamolim za pomoć. Srbi ovde nemaju više slobodnih grobnih mesta, a potrebno je osnovati i stočnu pijacu u Novom Pazaru", kazao je Jolović.

Jolović nije jedini, tokom dana smenjivali su se oni koje muče različiti problemi, u čijem im rešavanju, kako se nadaju, može pomoći republički obudsman.

"Rešenje problema građana nije lako pojednostaviti, posebno ako se uzme u obzir da su problemi različiti, kompleksni i dugogodišnji", kazao je zamenik zaštitnika građana Goran Bašić nakon razgovora sa predstavnicima sindikata novopazarskih preduzeća.

I na tom skupu čuli su se brojni problemi.

"Upoznati smo sa mukama radnika novopazarskih preduzeća, od kojih je većina promenila vlasnika ili su u stečajnom postupku. Problem je, međutim, što većina pitanja izlaze iz okvira nadležnosti zaštitnika građana. Ali ono što je jasno i nedvosmisleno jeste da država mora da učestuje u rešavanju problema građana na koje ombudsman ukaže", naveo je Bašić.

Predstavnici nevladinog sektora ocenjuju da su veoma bitni dolazak Saše Jankovića u Novi Pazar i njegov rad na terenu, jer u ovom regionu postoje godinama nagomilavani problemi. Nevladin sektor u ovom gradu već ima bogatu praksu koja se odnosi na komunikaciju sa ombudsmanom.

Janković se sastao i sa načelnikom Policijske uprave u Novom Pazaru Draganom Terzićem.

Ombudsman i njegovi saradnici će i u petak primati pritužbe u Novom Pazaru. Oni će obići i romsko naselje i čuti sa kojim se problemima susreću stanovnici u tom delu grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: