Neuklonjeni leševi u zoni Fukušime

Oko hiljadu tela žrtava razornog zemljotresa i cunamija u Japanu i dalje su neuklonjena u okolini nuklearke Fukušime, zbog straha od radijacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

22:40

Default images

Lokalna policija je odlučila da ne dira tela, zbog visokog nivoa zračenja, navodi se u izveštaju, prenela je agencija AFP.

Ta tela žrtava su izložena visokom nivou radijacije posle smrti u zoni od 20 kilometara oko nuklearke, navodi se iz japanske policije i dodaje da su zvaničnici imali nameru da ta tela uklone, ali da su plan revidirali.

Vlasti su razmatrale da dekontaminiraju tela koja su pronađena u zoni evakuacije oko nuklearke, ali su bile zabrinute da bi taj proces mogao još više da ošteti tela u raspadanju i oteža njihovu identifikaciju.

Da su tela žrtava bila predata porodicama ili rođacima bez dekontaminacije, njihovom kremacijom širio bi se dim koji sadrži radioaktivne materije, dok bi sahranjivanje moglo da kontaminira zemlju, navodi se izveštaju.

Pošto je cunami odneo neka tela žrtava daleko od mesta stradanja i pošto su porodice bili rasute zbog "talasa uništenja", u mnogim pogođenim regionima bili su potrebni dani pre nego što su imali informacije o nestalim članovima porodice ili prijateljima.

U Japanu ima preko 28.000 potvrđenih žrtava ili nestalih lica u katastrofi koja je 11. marta pogodila tu zemlju i razorila severoistočnu obalu, oštetivši nuklearku Fukušima Daići iz koje je, od tada, curi radioaktivan sadržaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: