April donosi poskupljenje struje

Od 1. aprila struja skuplja za 14 odsto za sve koji troše više od 350 kilovata mesečno. I ovog puta najviše ispaštaju najsiromašniji, upozoravaju ekonomisti.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

16:49

Default images

Građani Srbije od petka će morati da izdvoje više novca za struju. Kilovat struje u proseku će za domaćinstva biti skuplji za oko 14 odsto.

Poskupljenje neće važiti za one potrošače koji mesečno troše do 350 kilovat-sati jer će, kako tvrde u EPS-u, oko milion i po domaćinstava, uz odobrene popuste, plaćati istu cenu struje i posle 1. aprila.

Na dan šale, jedan razlog manje za smeh. Nova cena struje 1. aprila sigurno neće nasmejati građane Srbije.

Iako bi svi da se nađu u grupi onih koji neće plaćati više, većina sugrađana sa kojima je razgovarala ekipa B92 nije sigurna na koji način da potrošnju struje svede na 350 kilovata:

"Niko ne troši 300 kilovata! To lažu! Ko troši toliko!? To jedan TV i zamrzivač troše."

"Ko ne dolazi u kuću, ko ne spava tu, ko ne jede ništa, e taj može da bude 350 kilovata. Ko jede u šumi."

"Kad izmisle nešto što malo troši struje od ovih aparata onda može da bude 350. Ili ćemo da živimo k'o moj deda, da palim lepetriku samo kad legnem."

"Ispaštaju najsiromašniji"

Ekonomski analitičari smatraju da je poskupljenje struje samo još jedan dokaz da građani Srbije žive u iskrivljenoj ekonomskoj stvarnosti.

Prema rečima urednice ekonomije u NIN-u Radojke Nikolić i ovoga puta ispaštaju najsiromašniji građani, dok sa druge strane veliki dužnici i dalje ne plaćaju svoja dugovanja.

Ona kaže da u Srbiji još ne postoji ekonomski precizno izvedena cena struje, a popusti za milion i po građana su, smatra, samo lažna obećanja.

"Ja prosto ne mogu da verujem da milion i po ljudi troši 350 kilovat/sati jer to je izuzetno niska potrošnja, čak i najsiromašniji troše više", podseća Nikolićeva.

"To mi je više cinizam jedan. To je situacija u kojoj država podiže cene i ista ta Vlada obećava da će inflacija biti manja", navodi ona.

Nove cene struje neminovno će dovesti do poskupljenja brojnih proizvoda, a ekonomski analitičari i društva za zaštitu potrošača upozoravaju da će građane Srbije i ovoga puta u radnjama sačekati proizvodi sa cenama koje su određene proizvoljno, a ne na osnovu realne ekonomske računice.

Poznato je da su u Srbiji već godinama najveće neplatiše struje državna preduzeća i najbogatiji građani.

Na pitanje kolika su ukupna potraživanja EPS-a nismo dobili odgovor, a prema podacima od pre šest meseci rekorder u visini računa za struju je RTB Bor koji duguje više od 3,2 milijarde dinara.

Slede ŽTP Beograd, "Zastava energetika“ i "Petrohemija“. Kada su građani u pitanju, čak 65.000 domaćinstava za struju duguje više od 1.000 evra.

Đelić najavio mogućnost da Kraljevo bude izuzeto od poskupljenja

O poskuljenju struje bilo je reči i u Skupštini, gde su 3 sata poslanici postavljali pitanja Vladi.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je da će ministarstvo energetike i EPS razmotriti mogućnost da u ovoj godini Kraljevo bude izuzeto od poskupljenja struje.

Poslanik Nove Srbije Srđan Spasojević tokom poslaničkih pitanja u Skupštini naveo je da je njegova stranka pokrenula tu inicijativu i da su se s njom složili resorni ministar Milutin Mrkonjić i njegov prethodnik Petar Škundirć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: