Prebeg šefa libijske diplomatije?

Šef diplomatije Libije Musa Kusa stigao je u sredu u Britaniju, saopštilo britansko ministarstvo spoljnih poslova. Zvanični Tripoli demantuje te informacije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.03.2011.

01:10

Default images

Libijskom šefu diplomatije Musi Kusi nakon dolaska u London nije ponuđen imunitet, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg.

"Musi Kusi nije ponuđen imunitet od britanskog ili međunarodnog pravosuđa. On u ovom trenutku dobrovoljno razgovara sa britanskim zvaničnicima", kazao je Hejg.

Kako je saopštio Forin ofis, Kusa (59), nekadašnji šef libijske obaveštajne službe i bivši ambasador u Londonu, doputovao je "svojevoljno" juče na aerodrom Fernborou, jugozapadno od Londona.

Istovremeno, britansko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da Musa Kusa podnosi ostavku na svoju dosadašnju ministarsku funkciju.

Musa, jedan od najbližih saradnika libijskog lidera Moamera Gadafija, doputovao je iz Tunisa, a kako se navodi u saopštenju Forin ofisa, on je putovao svojom voljom.

"Rekao nam je da podnosi ostavku... Razgovaramo s njim o tome, a više detalja ćemo objaviti u dogledno vreme", navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

Norman Benotmen, Kusin prijatelj, inače analitičar britanske kuće "Kviliam", rekao je za agenciju Rojters da Musa Kusa traži azil, pošto je napustio vladu iz protesta zbog napada snaga Moamera Gadafija na civile.

"Pobegao je od režima. Nije bio nimalo srećan. Ne podržava napade vlade na civile. Traži azil u Velikoj Britaniji i nada se da će prema njemu postupati dobro", rekao je Benotmen.

Kusa je jedan od najbližih Gadafijevih saradnika i jedna od ključnih ličnosti koje su izmenile spoljnu politiku Libije i, posle godina pod sankcijama, vratile je u međunarodnu zajednicu.

Libijska Vlada: Musa Kusa u diplomatskoj misiji

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim demantovao je, međutim, navode da je Musa Kusa prebegao, rekavši da je ministar "u diplomatskoj misiji".

"On (Musa Kusa) je u diplomatskoj misiji. Nije prebegao", rekao je Ibrahim novinarima u Tripoliju.

Potvrdu informacije nije bilo moguće dobiti od Muse ili ljudi iz njegovog okruženja, napominje agencija Asošiejted pres.

"Ohrabrujemo ljude u Gadafijevom okruženju da ga odbace i prigrle bolju budućnost za Libiju koja će omogućiti političku tranziciju i stvarne reforme koje će ispuniti težnje libijskog naroda", zaključuje se u saopštenju Forin ofisa.

Al Džazira: Bliske osobe napuštaju Gadafija

Izvestan broj osoba bliskih libijskom lideru Moameru Gadafiju napušta zemlju i odlazi u susedni Tunis, javila je televizija Al Džazira, ne navodeći detalje, niti imena tih lica.

AP navodi da jedan istaknuti libijski diplomata, koji sada podržava opozicione snage u ovoj zemlji, kaže da većina istaknutih libijskih zvaničnika pokušava da napusti Gadafija, ali da su pod strogim merama bezbednosti i da imaju problema da napuste zemlju.

Zamenik libijskog ambasadora u UN Ibrahim Dabaši rekao je za američku agenciju da je misija Libije u UN, koja sada u potpunosti podržava opozicione snage u ovoj zemlji, znala dva dana unapred da će Kusa podneti ostavku.

"Ovo je veliki udarac za režim", rekao je Dabaši, ističući da je misija čekala oko deset dana da to učini i Treki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: