Putin-Tadić: Strateško partnerstvo

Vladimir Putin zadovoljan razgovorima o prioritetima - energetici, saobraćaju i ekologiji. Boris Tadić najavio potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu.

Izvor: B92

Sreda, 23.03.2011.

13:12

Default images

Predsednik Srbije je na početku razgovora sa premijerom Rusije najavio potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu dveju zemalja za nekoliko meseci.

Tadić je rekao da dve zemlje vezuju vekovni prijateljski odnosi. Razgovor u četiri oka koji je usledio je trajao sat i 45 minuta, čitav sat duže od najavljenog.

Za nekoliko meseci potpisaćemo sporazum, što je kruna naših odnosa, ali toga ne bi bilo bez vašeg doprinosa, rekao je Tadić ruskom premijeru.

Poželevši Putinu dobrodošlicu u Beograd i Srbiju, Tadić je naglasio da je ovo zemlja velikog prijateljstva prema Rusiji i ruskom narodu. Tadić je rekao da su veze Srbije i Rusije istorijske i duhovne, da su zastave i jezici su slični, ali i da su dve zemlje postigle dogovor da grade odnose za budućnost na bazi obostranih interesa.

Putin je kazao da mu je drago što je posle 10 godina ponovo u Beogradu i što će razgovarati o međusobnoj saradnji dve zemlje.

On je naveo da je obim saradnje Rusije i Srbije u porastu.

Putin zadovoljan tokom razgovora

Sastanak delegacija (Beta)
Nakon sastanka u četiri oka, u Palati Srbija je počeo sastanak delegacija Srbije i Rusije, u kojem učestvuju i premijer Mirko Cvetković i ministri Vlade Srbije, sa predstavnicima ruske strane, pored ostalih i sa ministrom energetike Sergejem Šmatkom i generalnim direktorom Gasproma Aleksejem Milerom.

Putin je izjavio da je zadovoljan kako teku razgovori u Beogradu o prioritetnim tačkama saradnje između dve zemlje - o energetici, saobraćaju i ekologiji.

Na početku sastanka Cvetković je rekao da današnja Putinova poseta učvršćuje političke veze između dve zemlje i doprinosi unapređenju saradnje.
"Ovu posetu smatram još jednom potvrdom tradicionalnog prijateljstva Srbije i Rusije i bliskosti srpkog i ruskog naroda", rekao je Cvetković.
Sastanku prisustvuju ministri za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić, prosvete i nauke Žarko Obradović, životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, kao i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

U razgovorima učestvuju i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, ministar saobraćaja Igor Levitin, zamenik ministra obrazovanja i nauke Aleksej Ponamarjov, zamenik šefa kabineta predsednika Vlade Jurij Ušakov, zamenik ministra ekonomskog razvoja Andrej Slepnjev, zamenik šefa diplomatije Vladimir Titov i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

Sastanci u Palati Srbija biće završeni potpisivanjem više sporazuma, nakon čega su najavljene izjave za medije predsednika Srbije i premijera Rusije.

Putin će se posle sastanaka u Palati Srbija na Novom Beogradu uputiti u Narodnu skupštinu, gde će se sastati s predsednicom
Skupštine Slavicom Đukić Dejanović i šefovima poslaničkih klubova.

Posetu Srbiji ruski premijer završiće, kako se očekuje, odlaskom na utakmicu mladih timova beogradske Crvene zvezde i sanktpeterburškog Zenita na stadionu Marakana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: