Japan: Radioaktivnost morske vode

U morskoj vodi u okolini nuklearne centrale Fukušima izmeren je povišen nivo radioaktivnih supstanci, saopštila je kompanija Tokio elektrik (TEPCO).

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2011.

23:12

Default images

Izmereni nivo joda 131 i cezijuma 134 je 126,7 odnosno 24,8 puta veći od dozvoljene norme koju je odredila japanska vlada, navela je kompanija.

Predstavnik kompanije Naoki Cunoda izjavio je da je nivo cezijuma 137 bio 16,5 puta veći od normale, dok je sa druge strane nivo kobalta 58 niži.

On je istakao da izmereni nivoi radioaktivnih supstanci ne predstavljaju pretnju za zdravlje ljudi.

Prema njegovim rečima, radiaktivne supstance su detektovane u uzorcima morske vode uzete oko 100 metara južno od reaktora 1 nuklearne centrale Fukušime.

Centrala Fukušima pretrpela je 11. marta tešku havariju usled razornog cunamija koji je opustošio severoistočnu obalu Japana.

Sistemi za hlađenje izbačeni su iz stroja, pa je na reaktorima dolazilo do požara, eksplozija i oslobađanja radioaktivnih materija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: