Kandićeva: Maltretiraju svedoke

Fond za humanitarno pravo došao je do informacije da je za oslobađanje iz pritvora jednog osumnjičenog, u Tužilaštvu za ratne zločine uzet novac.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.03.2011.

10:20

Default images

Direktorka fonda Nataša Kandić je rekla da je taj slučaj opisan u izveštaju o postupanju Tužilaštva za ratne zločine koji je FHP poslao državnom vrhu prošle godine.

"Ja još čekam da neko nešto preduzme tim povodom", kazala je Kandićeva u Kažiprstu B92, ali nije precizirala ko je, kada i u kom slučaju uzeo novac.

Predsednica FHP-a Nataša Kandić je rekla da za slučaj podmićivanja Fond ne poseduje dokaze, ali da ima informacije sa nekoliko strana koje slučaj potvrđuju.

Ona je rekala da je poverljivi izveštaj o Tužilaštvu za ratne zločine prosleđen Kabinetu predsednika Republike, ministrima unutrašnjih poslova i pravde, predsednici apelacionog suda delegaciji Evropske komisije, ali da još nema odgovora na njega. "O izveštaju sam razgovarala samo sa republičkom tužiteljicom Zagorkom Dolovac. Ta žena je jedno potpuno osveženje u tužilačkom sistemu. I po novom zakonu ona je nadređena Tužilaštvu za ratne zločine“, rekla je Kandićeva.

Ona je dodala da u Tužilaštvu za ratne zločine rade "tužioci iz vremena Miloševića“ i da je to institucija "starog kova“.

"Kada se pojavi slučaj neposrednih izvršilaca oni se potrude da nađu svedoke, da izgrade slučaj, ali kada se pojavi neka od optužbi po komandnoj odgovornosti to je nepremostiva prepreka. To je udar na njihov mentalni i politički sklop“, kaže direktorka FHP-a.

Turistička organizacija

Nataša Kandić je dodala da su u izveštaju pomenuti i pokušaji uticanja na svedoke, policajce, da povuku svoje svedočenje.

Ona je optužila neimenovanog tužioca koji je odgovarao policajca od svedočenja i pripšadnike Jedinice za zaštitu svedoka koji vrše pritisak na istog policajca.

"Govore mu da treba da povuče svedočenje. Isključeno mu je grejanje u stanu. Ne daju mu da prebroji novac koji mu donose...“, rekla je Kandićeva.

"Analizom suđenja u Hagu došli smo do podataka da ovdašnji tužilac priprema svedoke odbrane u Hagu. Sudija opominje svedoka da sve može biti upotrebljeno protiv njega i onda umesto da pokrene postupak tužilac čeka da FHP pokrene postupak“, rekla je ona.

Kandićeva je dodala da Tužilaštvo za ratne zločine ne može da podnese da neko ima uvid u njihove aktivnosti.

"Pomoćmik tužioca Bruno Vekarić je izgradio neodgovarajuću sliku o tužilaštvu. Oni su turistička organizacija, gde posle dva sata nema nigde nikoga. Prazni hodnici. Kada su suđenja posle podne ne može se dobiti ni časa vode“, rekla je ona.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije izdalo je saopštenje u kom demantuje navode direktorke Fonda za humanitarno pravo, dodajući da će protv nje, zbog kleveta iznetih u emisiji "Kažiprst" zamenik tužioca Dragoljub Stanković . O tome možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: