Stefanović: Još utvrđujemo teme

Šef srpskog tima za pregovore Beograda i Prištine Borislav Stefanović izjavio je da se teme za pregovore još utvrđuju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

11:58

Default images

"Narednih dana ćemo tačno znati o čemu ćemo razgovarati u inicijalnoj fazi. Uglavnom iste stvari opterećuju i Srbe i Albance", rekao je Stefanović.

On je rekao da će se ove nedelje znati kada razgovori počinju i da je Beograd spreman „da počne taj proces koji mora ići u konstruktivnom pravcu, bez zakulisnih radnji".

Politički direktor Ministarstva inostranih poslova Srbije Borislav Stefanović je kazao da se teme za dnevni red tih razgovora formiraju iz dana u dan i da će tako biti do početka pregovora.

Stefanović je istakao da Evropska unija u procesu pregovora Beograda i Prištine ima statusno neutralan pristup, kao i da je Beograd u stalnom kontaktu sa Briselom po tom pitanju.

"Rezultat će biti takav da u najkraćem roku probamo da rešimo najkrupnije probleme. Albanci treba da budu svesni da i mi u Beogradu na njih gledamo normalno, kao na naše građane", kazao je Stefanović.

On je u Beogradu, na okruglom stolu "U susret pregovorima Beograda i Prištine“ ponovio da će u pregovaračkim timovima učestvovati eksperti u određenim oblastima i da će se pre svega pregovarati o životnim problemima građana, a ne o statusnim pitanjima.

Vučić: Za Srbiju je važno da zna šta će dobiti

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da se zalaže za to da se problemi na Kosovu rešavaju na demokratski način, putem dijaloga sa legitimnim predstavnicima Prištine, ali da je za Srbiju važno da zna šta će ona dobiti iz tog dijaloga.

"Nemamo ništa protiv dijaloga, ali imamo protiv toga što nemamo ideju, plan", rekao je Vučić na okruglom stolu "U susret razgovorima Beograda i Prištine".

On je istakao da je uslov svih uslova da dogovor o tome kakav će biti plan Srbije bude postignut među svim akterima na srpskoj političkoj sceni, a toga, kako je rekao, nema.

"Nas zanima šta je minimum srpskih interesa koji mora da se poštuje, a oko toga se nismo dogovorili. Sve će se svoditi na sitne ustupke koje ćemo davati, a bez koristi za Srbe na Kosovu", dodao je Vučić.

Treba da se zna šta ćemo mi kao pregovaračka strana dobiti, šta će dobiti Srbi, izuzev mobilnih telefona i tablica, smatra Vučić.

"Neophodno je bilo da se o tome ozbiljnije razgovara u Srbiji", rekao je zamenik predsednika SNS, ističući da Srbija još odavno nema plan za Kosovo i da se nalazimo u teškoj situaciji, ali da ne treba lagati narod.

On je, odgovarajući na stavove kosovskog analitičara i koordinatora za sever Kosova Iljbera Hise, podsetio da Kosovo jeste priznalo 76 država, ali da 116 nije i da na Kosovu postoje različite realnosti i da Priština ne treba da polazi sa maksimalističkih pozicija.

"To nije dobar argument za dijalog", rekao je Vučić, dodajući da nije realno da Beograd prihvati samo ono što želi Priština.

Na pitanje Hise šta to tačno želi Beograd, Vučić je odgovorio:

"Da se poštuje Ustav Srbije, kojim je tačno ograničena teritorija Srbije. U tim okvirima vlada treba da pokaže fleksibilnost i da razgovara možda i o nekim ustupcima, ali i o ustupcima za Srbe."

"Imaćete uvek podršku pojedinih stranaka u Beogradu, ali nećete imati podršku četiri petine građana da se Kosovo otme od naše zemlje. Mi jesmo za dijalog, ali kao što Albanici neće da se odreknu severa Kosova, tako mi nećemo da se odreknemo Kosova", rekao je Vučić, odgovarajući Hisi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: