Gadafi: Situacija u Libiji mirna

Libijski lider Moamer Gadafi izjavio je da je situacija u Libiji potpuno mirna i da ga narod podržava.

Izvor: B92

Nedelja, 27.02.2011.

21:03

Default images

Gadafi je optužio Al Kaidu da stoji iza "terorističkih bandi" koje su odgovorne za žrtve u zemlji.

"Trenutno nema incidenata i Libija je potpuno mirna. Nema ničeg neobičnog, nema nemira", rekao je Gadafi u večeras emitovanom telefonskom intervjuu za televiziju Pink.

On je dodao da su "bande" upale iznenada u kasarne vojske i stanice policije i oduzele njihovo naoružanje, dodajući da se radi o napadima "manjih grupa mladih ljudi koji su bili pod uticajem narkotika".

"Oni su ušli u kampove i mi smo odbili da se na njih puca. Međutim, oni su nakon toga uzeli naoružanje i počeli da pucaju na vojsku i policiju i ubili jedan broj njih. I vojnici i policajci su razmenili vatru s njima. S obe strane je poginuo veoma mali broj pojedinaca, za razliku od onoga što se govori u inostranstvu", poručio je Gadafi.

On je dodao da su "te bande" nakon toga počele da zauzimaju džamije i zastrašuju stanovništvo, naročito u Bengaziju, zabranivši ženama kretanje.

"Ko god se kretao oni bi ga ubili. Ukoliko bi se neko suprotstavio, oni bi ga zaklali. Mi smo ih pustili i rekli - opkolite ih i ostavite", naveo je libijski lider i dodao da "oni sad demonstriraju na ulicama", naročito u Bengaziju, i "ubijaju ljude".

"Te ljude su ubile terorističke pobunjeničke bande. Te bande su svakako Al Kaida, a oni ih nazivaju organizacijom Al Kaida u islamskom Magrebu, koja postoji u Alžiru, Maliju, Mauritaniji i Avganistanu", rekao je Gadafi.

On je naveo da stanovnici tih gradova upućuju iz svojih domova pozive vlastima da ih spasu. "Oni čekaju da ih oslobodimo naoružanih bandi", rekao je Gadafi i dodao da su u Libiji trenutno u toku demonstracije u znak podrške revoluciji.

Gadafi je ocenio da je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o Libiji na osnovu medijskih izveštaja stranih novinskih agencija.

"To je neprihvatljivo! To se kosi sa zdravim razumom. Ako je Savet želeo nešto da sazna, trebalo je da pošalje u Libiju komisiju za utvrđivanje istine, i pošto bi ona sačinila izveštaj, tek onda da donese rezoluciju", poručio je libijski lider.

U intervjuu koji je dao na arapskom, Gadafi je rekao i da je "libijski narod spreman da se suprotstavi".

"Libijski narod stoji uz mene u potpunosti. Postoji mala grupa koja je opkoljena, ali mi ćemo to rešiti svakako", poručio je Gadafi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: