Sukob oko crkvenog muzeja u Skoplju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da je u nedelju u incidentu na tvrđavi Kale kod Skoplja povređeno 8 osoba, od kojih dvojica policajaca.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.02.2011.

17:55

Default images

Policija obezbeđuje tvrđavu, kaže se u saopštenju. Incident dogodio oko 13 časova kada su se sukobile dve suprotstavljene grupe, koristeći pritom kamenje.

Povređeni civili su uzrasta od 13 do 24 godine i radi se o lakšim povredama. Policija će na osnovu snimljenog materijala sledećih dana pozivati učesnike incidenta na razgovor.

MUP navodi da je do incidenta došlo kada su se na tvrđavi Kale susrele dve grupe građana, jedni koji podržavaju izgradnje crkvenog muzeja i protivnici gradnje muzeja.

Policija je, prema saopštenju, za 15 minuta uspostavila red i smirila situaciju.

Premijer Makedonije Nikola Gruevski, koji je boravio u poseti Prilepu, osudio je nasilje.

"Nećemo dozvoliti da se neko ovakvim dešavanjima poigrava osećanjima građana i da to koristi u privatne ciljeve", izjavio je Gruevski.

U zajedničkom saopštenju, koalicioni partneri VMRO-DPMNE i DUI, osudili su incident i zatražili smirivanje strasti.

"Uveravamo vas da negovanje kulturnih prava i nasleđe svih etničkih zajednica ostaje jedan od glavnih prioriteta programa obe stranke. Multikulturni i multikonfesionalni karakter društva su važan stub demokratskog ambijenta", kaže se u saopštenju.

Najveća opoziciona stranka, Socijaldemokratski savez Makedonije, zatražila je smenu ministra unutrašnjih poslova i zamenika ministra Dževad Bučija jer je učestvovao u rušenje muzeja u izgradnji, kao i direktora Uprave za zaštitu kulturnog nasleđa.

Ta stranka takođe traže da Gruevski hitno prekine sve projekte izgradnje objekata koji izazivaju međuetničke tenzije, a grade se budžetskim sredstvima.

Protesti u nedelju su usledili nakon što je u noći između četvrtka i petka grupa od stotinak građana među kojima su bili i gradonačelnik skopske opštine Čair i zamenik ministra policije, obojica iz redova DUI, srušila deo kontrukcije muzeja na brdu Kale koji se gradi na temeljima nekadašnje crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: