Valjevka preminula od nemaštine

U kući u Valjevu pronađena mrtva Dragana Aničić, koja je živela u teškoj nemaštini i danima ništa nije jela, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 09.02.2011.

00:41

Default images

Dragana je živela u sobi od svega desetak kvadrata bez struje, vode, grejanja. Prve komšije poslednji put videle su je pre oko 30 dana.

U maloj sobi trošne prizemne kuće u Karađorđevoj ulici broj 157, u širem centru Valjeva, u utorak je pronađena mrtva Dragana Aničić (59), koja je prema rečima komšija živela u teškoj nemaštini. Lekari su utvrdili da je smrt usledila zbog prestanka rada srca.

Beživotno telo pronašao je njen rođak iz Nepričave kod Lajkovca, pošto mu se danima nije javljala na telefon. Odvalio je drvena vrata i rođaku zatekao bez znakova života, a hitna pomoć koja je ubrzo došla mogla je samo da konstatuje smrt.

Pokojna Dragana Aničić od prošle godine primala je 6.000 dinara materijalne pomoći preko Centra za socijalni rad u Lajkovcu. Kad je ostala bez posla, nije imala drugih prihoda, a ni uslove za odlazak u penziju.

Zvanično, živela je sama u trošnoj kući u Nepričavi kod Lajkovca, koju je nasledila od roditelja. Saznajemo da u Centru za socijalni rad, gde se nije naknadno obraćala za dodatnu materijalnu pomoć, nisu imali informaciju da je poslednjih godinu dana živela u Valjevu.

"Živela je u teškoj nemaštini, verovatno danima nije imala šta da jede. Nikad se, međutim, na svoj težak život nije žalila, niti išta u komšiluku tražila“, kaže Milorad Mijatović, jedan od prvih komšija.

Dok firma nije otišla u stečaj, Dragana Aničić, kako saznaju Novosti, radila je kao šivač u nekadašnjoj fabrici konfekcije "Obnova" u Lajkovcu. Od prošle godine zarađivala je za život prodajući na ulici, kao kolporter, valjevski nedeljnik "Napred". Nije se udavala, od rodbine ima samo brata koji živi u Kraljevu.

U Centru za socijalni rad u Valjevu kažu da im se Dragana nikada nije obraćala za pomoć, niti su imali ikakva saznanja da je živela u teškoj nemaštini.

"Da nam se obratila, svakako bi joj obezbedili pomoć, bez obzira što je njeno prebivalište u selu Nepričava, pa je u nadležnosti Centra za socijalni rad u Lajkovcu. Za ovaj slučaj, na žalost, saznali smo tek kada je Dragana Aničić pronađena mrtva“, rekla je Zorka Tomić, direktorka Centra za socijalni rad u Valjevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: