"Za prosvetare 4 milijarde dinara"

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da je za zahteve prosvetnih radnika moguće naći još oko 4 milijarde dinara mimo redovne povišice za ovu godinu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.01.2011.

23:36

Default images

Ministarka je, ipak, dodala da ta sredstva neće biti od prodaje Telekoma.

To je fer ponuda sindikatima, jer ne smemo voditi neodgovornu fiskalnu politiku, rekla je ministarka Dragutinović gostujući na Radio televiziji Srbije i navela da je vlada spremna za nastavak pregovora sa sindikatima.

Zakonom o budžetu, prosveti je dato više sredstava za oko šest milijardi, odnosno budžet za prosvetu za ovu godinu u odnosu na prethodnu veći je za 5,6 odsto, rekla je ministarka.

Ona je precizirala da su sredstva od prodaje ''Telekoma'' namenjena za obezbeđivanje likvidnosti, odnosno taj novac ne sme biti potrošen na zahteve prosvetnih radnika.

Dragutinovićeva je navela da je traženje većih plata prosvetnih radnika prouzrokovalo i zahteve drugih sindikata za povećanje zarade.

Takvih zahteva je do sada bilo šest-sedam, a među poslednjima je stigao zahtev sindikata kulture, rekla je ministarka finansija i navela da je za prosvetu u 2010. godini izdvojeno pet odsto BDP, a da je u 2011. godini planiran dalji rast budžetskih izdataka za obrazovanje.

Ministar prosvete Žarko Obradović izrazio je razumevanje za zakosnki štrajk prosvetnih radnika, jer na to, kako je rekao imaju pravo, ali ne razume kada prosvetni radnici zaključavaju vrata škola i ne dozvoljavaju đacima da uđu u zgradu.

Predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije ''Nezavisnost'' Tomislav Živanović naveo je da će sindikati istrajati u svojim zahetvima i da od drugih javnih službi dobijaju podršku.

U isčekivanju nastavka pregovora sindikata i vlade, prosvetni radnici nastavljaju štrajk potpunom obustavom rada ili skraćivanjem časova na 30 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: